Corrupció

Decreten presó domiciliària per a l’alcalde de Rio de Janeiro

El polític carioca va ser detingut per liderar una xarxa de suborns

Decreten presó domiciliària per a l’alcalde de Rio de Janeiro
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del Brasil, Humberto Martins, ha decretat aquest dimarts presó domiciliària contra l’alcalde sortint de Rio de Janeiro, Marcelo Crivella, detingut hores abans per la seva suposada responsabilitat en una xarxa de suborns de la qual seria el capitost, segons informa Europa Press.

La detenció de Crivella, que fins a la decisió del TSJ es trobava a la presó carioca de Benfica, s’ha produït a nou dies que es faci el canvi de comandament a l’Ajuntament després de la seva derrota davant Eduardo Paes en les últimes eleccions locals.

L’operació, en la qual han participat la Policia i la Fiscalia, s’ha saldat també amb la detenció de l’empresari Rafael Alves, que suposadament presumia de la influència que tenia a l’Ajuntament de Rio de Janeiro i canalitzava el pagament de diners a canvi de contractes o tractes de favor.

La Fiscalia de Rio de Janeiro ha assenyalat que l’«organització criminal» que suposadament liderava Crivella va recaptar almenys 50 milions de reals (7,9 milions d’euros) dels empresaris a canvi de contractes públics, tot i que no han sabut determinar de moment les quantitats que es van agenciar cadascun dels detinguts.

A més, les forces de seguretat també han detingut l’excomissari Fernando Moraes i l’extresorer de la campanya electoral del partit de Crivella (Republicans) Mauro Macedo. L’exsenador Eduardo Lopes figura igualment en la llista de sospitosos, tot i que no va ser localitzat a primera hora, informa el portal de notícies G1.

Una de les raons per decretar la presó domiciliària ha sigut l’avançada edat de Crivella, de 63 anys, ja que el seu estat de salut podria comprometre’s a causa de la pandèmia del coronavirus.

Crivella, qui haurà de portar una turmellera electrònica, té prohibit, a més de sortir del seu domicili, posar-se en contacte amb terceres persones, «tret de familiars pròxims, professionals de la salut i advocats», i a més ha de fer entrega del seu telèfon mòbil i dels seus equips informàtics.

Notícies relacionades

El cas deriva de l’operació Hades, que investiga una trama de suborns a l’Ajuntament de Rio, si bé Crivella ha defensat la seva gestió i la seva pròpia innocència al ser detingut aquest dimarts. «Hem sigut el Govern que més ha actuat contra la corrupció a Rio de Janeiro», ha afirmat, per tot seguit clamar «justícia».

Marcelo Crivella, pastor evangelista i tradicional aliat del president del Brasil, Jair Bolsonaro, va sortir derrotat en les passades eleccions locals davant el conservador Eduardo Paes, que ja va ser alcalde de la ciutat durant els Jocs Olímpics del 2016.