Escàndol polític al Brasil

Detingut l’alcalde de Rio de Janeiro per corrupció pocs dies abans d’abandonar el càrrec

  • Marcello Crivella està acusat de formar part d’un «esquema criminal» muntat a l’alcaldia
  • El també pastor evangelista és un aliat important del president Bolsonaro
BRA06  RIO DE JANEIRO (BRASIL)  22 12 2020 - Fotografia de archivo fechada el 19 de junio de 2017 del entonces alcalde de Rio de Janeiro  Marcelo Crivella  en la inauguracion de la obra   Cuentos    en Rio de Janeiro (Brasil)  El alcalde de Rio de Janeiro  Marcelo Crivella  fue detenido por la Policia este martes en su propia casa  acusado de participar en una red de corrupcion que  segun sospechan las autoridades  el mismo dirigia  Ademas de Crivella  fueron arrestados el empresario Rafael Alves  el comisario jubilado Fernando Moraes y el extesorero del partido del alcalde  Mauro Macedo  entre otras personas que han sido objeto de una denuncia presentada por el Ministerio Publico EFE  Antonio Lacerda ARCHIVO

BRA06 RIO DE JANEIRO (BRASIL) 22 12 2020 - Fotografia de archivo fechada el 19 de junio de 2017 del entonces alcalde de Rio de Janeiro Marcelo Crivella en la inauguracion de la obra Cuentos en Rio de Janeiro (Brasil) El alcalde de Rio de Janeiro Marcelo Crivella fue detenido por la Policia este martes en su propia casa acusado de participar en una red de corrupcion que segun sospechan las autoridades el mismo dirigia Ademas de Crivella fueron arrestados el empresario Rafael Alves el comisario jubilado Fernando Moraes y el extesorero del partido del alcalde Mauro Macedo entre otras personas que han sido objeto de una denuncia presentada por el Ministerio Publico EFE Antonio Lacerda ARCHIVO / ANTONIO LACERDA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Eduardo Paes serà detingut, no el votin», va demanar l’alcalde de Rio de Janeiro, Marcelo Crivella, durant la campanya de les eleccions d’octubre en les quals es jugava la seva continuïtat. Paes va guanyar i, a vuit dies de deixar el seu càrrec, Crivella va ser arrestat aquest dimarts en el marc d’una investigació relacionada amb l’existència d’una altra trama corrupta en l’Administració municipal. «Soc un perseguit polític. Vull que es faci justícia», va bramar Crivella, un aliat del president brasiler, Jair Bolsonaro, a la «ciutat meravellosa», mentre el traslladaven a la seu policial.

D’aquesta manera, el segon estat del Brasil acaba l’any amb el seu governador, Wilson Witzel, suspès per suposades desviacions de diners destinats al combat de la pandèmia, i l’autoritat de la ciutat que més turistes internacionals atrau en el gegant sud-americà, entre reixes.

Crivella és, a més, un pastor evangèlic de l’Església Universal del Regne de Déu que lidera el seu exgendre Edir Macedo, un dels magnats més importants del Brasil, al qual la revista ‘Forbes’ ha dedicat més d’un número, i un protagonista vital, entre bambolines, de l’actual Govern d’ultradreta. Pel diari ‘O Globo’, la detenció de l’alcalde és el revés polític més important que pateix aquesta església en la seva història.

L’alcalde no esperava acabar el seu mandat en una cel·la. Però tot va canviar en el moment en què la policia es va apoderar del telèfon de Crivella per ordre judicial i va començar a sortir a llum l’anomenat esquema «QG de la coima», que obligava les empreses de viatges que volien firmar contractes amb la ciutat a abonar suculents suborns.

El pastor que odia del Carnaval

Juntament amb Crivella, va ser detingut Rafael Alves, un empresari que al seu torn estava lligat amb el Carnaval i les escoles de samba que l’alcalde, en la seva condició d’evangèlic, solia condemnar a l’infern. L’alcalde va arribar a qüestionar els fastos de la ciutat i la despesa d’uns diners que, deia, podria utilitzar-se per a finalitats millors. Amb una Bíblia a la mà, Crivella va retallar els fons que rebien les comparses participants. «El Carnaval és un nadó gran que necessita ser desmamat i caminar amb les seves pròpies cames», va dir en defensa de la poda pressupostària.

Les crítiques i mofes no es van demorar a arribar. «¿Roda de samba? Atropella/ ¿Macumba? No tolera/ ¿Ell no cuida? Ni vetlla/ ¿Casa de joc? Cancel·la/ ¿En nom de Déu? Apel·la/ ¿Quin és el seu nom?», li va cantar l’escola Simpatia és Amor, dos anys abans, a tall d’un enigma que tots van comprendre. El suposat pudor religiós de Crivella va ser la millor pantalla que va trobar Alves, exdirector de dues de les comparses més importants del Carnaval, Salgueiro i Viradouro, per ser una baula clau del que la premsa carioca va anomenar el «quarter general de suborns» a Riotur, l’empresa municipal de turisme que presideix el seu germà, Marcelo Alves.

Cop a Bolsonaro

Notícies relacionades

La caiguda de Crivella és un cop per a Bolsonaro. El capità retirat l’havia albergat com el seu principal aliat a Rio de Janeiro. «Som un país de conservadors que estimen la família. El meu interès més gran, pel nostre país, és tenir-lo com a alcalde quatre anys més», va dir en la publicitat que va gravar el 15 de novembre en suport a la seva reelecció. Va ser aquest recolzament presidencial el que el va blindar davant diverses peticions de judici polític presentades en la legislatura municipal. La protecció va vèncer a vuit dies d’abandonar el seu càrrec.

El ‘cas Crivella’ no esgota el problema de la corrupció a Rio de Janeiro: el seu successor, Paes, té una causa judicial pendent per blanqueig de capitals rebuts per finançar la seva campanya electoral el 2012.