Nova normativa

La UE proposarà importants multes als gegants digitals en cas d’infraccions

  • Les sancions poden arribar fins al 10% de la facturació total de cada companyia i fins i tot el cessament d’activitats en territori europeu
  • La nova normativa ha sigut elaborada després de sis mesos de treball i ara passa a ser discutida per l’Eurocambra i cada Estat membre
(FILES) This file photo taken on October 21  2020 in Lille shows the logo of the multinational American Internet technology and services company  Google (C)  - A massive outage knocked Google services including Gmail and video sharing platform YouTube offline across much of the globe  (Photo by DENIS CHARLET   AFP)

(FILES) This file photo taken on October 21 2020 in Lille shows the logo of the multinational American Internet technology and services company Google (C) - A massive outage knocked Google services including Gmail and video sharing platform YouTube offline across much of the globe (Photo by DENIS CHARLET AFP) / DENIS CHARLET

1
Es llegeix en minuts

La normativa que la Comissió Europea presentarà dimarts per regular l’activitat dels gegants digitals preveu multes de fins al 10% del total de la facturació de cada empresa en cas d’infraccions, han avançat aquest dilluns fonts europees. Aquesta normativa també contempla la possibilitat de vetar l’activitat de gegants digitals en territori europeu per errors continus a l’hora de retirar ràpidament continguts il·legals o que atemptin contra la seguretat dels ciutadans, han informat les mateixa fonts.

Després d’un treball de gairebé sis mesos, la Comissió Europea presentarà dimarts un ambiciós projecte de llei amb què es proposa regular l’activitat de gegants tecnològics com a Facebook, Google, Amazon, Apple o Microsoft. L’objectiu del projecte és enfrontar mitjançant regulació fenòmens com discursos d’odi divulgats a gran escala, desinformació, liquidació dels petits comerços o la creació de conglomerats gegants que eliminen la competència.

Aquest ambiciós projecte està compost bàsicament per dues lleis complementàries, sobre regulació respectivament dels serveis i els mercats digitals. Amb aquesta norma regulatòria, la UE aspira a controlar l’enorme poder dels anomenats «actors sistèmics» del mercat digital.

Segons fonts consultades, la definició d’aquests actors sistèmics inclouria una desena d’empreses, incloent les gegants conegudes amb la sigla GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft).

Separació d’activitats

Aquestes empreses es veurien enfrontades a forta regulació sobre la transparència dels seus algoritmes i la utilització de les dades privades recollides. Per a casos agreujats d’infraccions a la normativa, la UE tindrà el poder de determinar la separació d’activitats de cada empresa. El conjunt de propostes encara haurà de ser negociada al Parlament Europeu i posteriorment en els estats membres del bloc.

Notícies relacionades

Els detalls de la proposta han sigut acuradament guardats per la Comissió Europea, el braç executiu de la UE, malgrat que s’han filtrat alguns detalls.

Però és segur que les grans plataformes s’enfrontaran a condicions específiques sobre el que poden i no poden fer. Això podrà incloure la prohibició que les empreses prioritzin els seus propis serveis a les seves plataformes o fustiguin rivals mitjançant l’explotació de dades inaccessibles per a d’altres.