Pla de vacunació als EUA

Biden promet vacunar 100 milions de persones en els seus primers 100 dies en el càrrec

Trump firma una ordre executiva per garantir que les farmacèutiques subministraran primer els Estats Units

Biden promet vacunar 100 milions de persones en els seus primers 100 dies en el càrrec
3
Es llegeix en minuts

El president electe dels Estats Units,Joe Biden, es va comprometre aquest dimarts a distribuir100 milions de dosis de vacunacontra el coronavirus per a la població nord-americana en elsprimers 100 dies del seu mandatpresidencial. En un acte en el qual va presentar els responsables de Sanitat de la seva Administració i va esbossar el que serà el seupla de vacunaciómassiva, Biden va assenyalar que administrar les vacunes a la majoria dels nord-americans serà un desafiament costós i va demanar al Congrés que assigni fons per vacunar totes les persones que ho necessiten.

«Aquest serà un dels desafiaments operatius més difícils i costosos en la història de la nostra nació», va afirmar. «Necessitem que el Congrés deixi les seves tensions bipartidistes ara o milions de nord-americans podrien esperar mesos més per rebre la vacuna», va advertir.

Mascareta obligatòria

Va insistir que el desenvolupament d’una vacuna ha suposat «una tasca hercúlia» i la seva distribució, també. A més, va reclamar als ciutadans nord-americans que utilitzinmascareta en espais públics durant els primers 100 dies del seu mandat per frenar la propagació del virus fins que la vacunació estigui més estesa i va prometre donar prioritat a lareobertura de les escoles. «Qualsevol que sigui la seva política i el seu punt de vista, utilitzi mascareta durant els 100 dies posteriors a la presa de possessió. Cent dies per marcar la diferència», va explicar. No és una declaració política, és un acte patriòtic», va afegir.

Biden va esbossar algunes línies del seu pla de vacunació. Va assegurar que quan prengui possessió al gener seguirà les recomanacions dels científics per vacunar primer aquells que estiguin més en risc, inclosos els professionals sanitaris, les persones dependents i, «tan aviat com sigui possible», els educadors. 

Així mateix, el seu pla contra la pandèmia inclourà l’ús obligatori de mascareta. El seu primer dia a la Casa Blanca, va remarcar, ordenarà l’ús de la mascareta en edificis federals i viatges interestatals en avions, trens i autobusos; i mirarà de convèncer els estats i localitats perquè exigeixin el mateix en les seves pròpies jurisdiccions. A més, promourà la reobertura de «la majoria de les escoles» del país perquè els nens puguin tornar a estudiar presencialment.

Per videoconferència, el doctorAnthony Fauci, assessor principal de la Presidència en matèria de lluita contra la pandèmia de coronavirus, va afirmar que les accions que proposa Biden «són audaces però factibles». Fauci, que havia sigut qüestionat per Donald Trump, mantindrà el seu paper com a cap de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses amb Biden i continuarà sent el principal assessor mèdic de la Presidència en matèria de lluita contra la pandèmia del nou coronavirus.

Trump firma una ordre executiva

La promesa de Biden coincideix amb les informacions que apunten queTrump va rebutjar comprar més dosis de la vacuna de Pfizeri que la farmacèutica no podrà subministrar als EUA més injectables dels adquirits inicialment fins al juny del 2021. El Govern de Trump insisteix, no obstant, que entre les dosis que ha comprat a Pfizer i les que aconseguirà de Moderna i altres candidates en desenvolupament podrà immunitzar tots els nord-americans que vulguin ser vacunats per al juny. 

Precisament aquest dimarts Trump va presidir a la Casa Blanca una cimera sobre la vacuna. A la trobada no van assistir-hi ni representants de Biden, ni de Pfizer o Moderna. En el marc d’aquesta reunió, Trump va firmar una ordre executiva per garantir que «els nord-americans tenen un accés prioritari» a les vacunes desenvolupades al seu país –com la de Pfizer– o amb fons federals dels EUA com les de Moderna i AstraZeneca, davant d’altres països que hagin firmat abans contractes amb aquestes farmacèutiques. El magnat fins i tot va plantejar la possibilitat d’invocar la llei de producció de defensa, que permet al president exigir a les empreses que donin prioritat als contractes que es consideren essencials per a la seguretat nacional si als Estats Units els costa obtenir la vacuna per als seus ciutadans.

Notícies relacionades

El decret és més que resuna picada d’ullet a la seva doctrina «els Estats Units primer», i és improbable que en les sis setmanes que li queden al poder Trump pugui fer res per impedir que aquestes empreses compleixin els seus contractes amb altres països. 

La pandèmia als EUA deixa un balanç fins ara de més de 15 milions de contagis i més de 285.000 morts.