Polèmica

El Regne Unit galleja per la vacuna

  • El ministre d’educació afirma que el país és «millor» que els altres
  • Diputats conservadors multipliquen les proclames ‘pro-Brexit’
zentauroepp55980613 file photo  britain s prime minister boris johnson looks on 201125152721

zentauroepp55980613 file photo britain s prime minister boris johnson looks on 201125152721 / POOL

2
Es llegeix en minuts

El ministre britànic d’Educació, Gavin Williamson, va sostenir aquest dijous queel Regne Unit va aprovar abans la vacuna contra la Covid de Pfizer i BioNtechperquè, tant el país com la seva agència reguladora, són «millors» que els altres. Aquestes afirmacions se sumen a altres reivindicacions patriòtiques i ‘pro-Brexit’ fetes en les últimes hores per diputats conservadors i membres delgovern de Boris Johnson, que han suscitat crítiques dins i fora del Regne Unit.

En declaracions a l’emissora LBC, Williamson va opinar que l’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris (MHRA, en anglès) britànica, que va autoritzar l’antídot abans que els seus homòlegs a la Unió Europea (UE) i la resta del món, «és molt millor que el que tenen els francesos, molt millor que el que tenen els belgues, molt millor que el que tenen els nord-americans». «No em sorprèn, perquè som un país molt millor que cada un d’ells», va afirmar.

Aquestes declaracions se sumen a les realitzades pel ministre de Sanitat,Matt Hancock,que va declarar que l’MHRA va poder accelerar el procés de revisió de dades «gràcies al Brexit» malgrat que el mateix regulador va assenyalar que havia actuat amb respecte a la legislació comunitària.

La normativa europea

L’Agència britànica va aprovar dimecres per la via d’urgència per a ús immediat al Regne Unit la vacuna desenvolupada per la farmacèutica nord-americana Pfizer i el laboratori alemany BioNTech, amb la qual cosa aquest país es va convertir enel primer del món a autoritzar un antídot contra el coronavirus. La directora de l’MHRA, June Raine, assegura que no es va ometre res a l’«avaluar la seguretat» de la vacuna i que s’ha complert amb «els rigorosos nivells de seguretat» exigits per la normativa europea, als quals el Regne Unit està subjecte abans que consumi la seva separació del bloc el pròxim 31 de desembre.

No obstant, l’Agència Europea del Medicament ha qüestionat el mètode urgent fet servir per Londres i defensa que el seu procediment és més exhaustiu. Sobre això, el líder dels conservadors a la Cambra dels Comuns,Jacob Rees-Mogg,ha aventurat avui que el regulador de la UE està «ofès» i desitjaria que el Regne Unit no ho hagués fet. «És un enorme èxit britànic i hauríem d’estar orgullosos i complaguts», ha dit.

Notícies relacionades

Les celebracions del sector pro-Brexit britànic després de l’aprovació de la vacuna també van causar una picabaralla diplomàtica a Twitter, on el ministre d’Empresa, Alok Sharma, va afirmar que aquest moment «es recordarà com el dia en què el Regne Unit va liderar l’ofensiva de la humanitat contra la malaltia».

Polítics britànics de diferents partits han lamentat que el Govern miri de posar-se medalles patriòtiques amb la vacuna quan alhora el Regne Unit fa gala de liderar la lluita global contra la pandèmia, per exemple a través de la seva aportació a l’aliança Gavi per a la vacunació mundial.