ELECCIONS EUA

El fiscal general de Trump descarta frau electoral

Les paraules de Barr, fins ara ferm aliat de Trump i acusat de polititzar Justícia, són un cop per al president

McConnell, líder republicà en el Senat, parla per primera vegada en públic de la «nova Administració» de Joe Biden

55824145 60

55824145 60 / MANDEL NGAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La realitat continua desarticulant l’afany de Donald Trump de desafiar la seva derrota a les urnes. Aquest dimarts ha sigut el fiscal general William Barr, un dels membres més poderosos i alineats amb el president de la seva Administració, i també un dels més acusats de polititzar el seu departament durant el mandat del republicà, el que ha desmentit les seves acusacions infundades sobre el resultat electoral que ha fet president electe Joe Biden. «Fins ara no hem vist frau a una escala que pogués haver produït un resultat diferent en l’elecció», ha dit el titular del Departament de Justícia en una entrevista amb Associated Press.

Les paraules de Barr representen un  cop per a Trump, especialment perquè el fiscal general ha sigut un aliat fonamental del president i el mes passat va arribar a enviar a fiscals de tot el país una polèmica directiva instant-los a investigar qualsevol «acusació substancial» d’irregularitats de vot. Arriben, a més, el mateix dia en què el líder republicà en el Senat, Mitch McConnell, ha parlat en una compareixença de premsa d’una «nova Administració», la primera vegada que el poderós conservador reconeix en públic la victòria de Biden.

Falta de proves

En l’entrevista amb AP Barr s’ha referit indirectament a l’acusació realitzada per Sidney Powell, que va ser advocada de l’equip de Trump però de qui la Casa Blanca s’ha distanciat en els últims dies i que va parlar d’una trama esperpèntica de robatori de vots en la qual hi estaria involucrat fins i tot Hugo Chávez, el president veneçolà mort el 2013. «Hi ha hagut una acusació que representaria frau sistèmic i és l’al·legació que les màquines es van programar essencialment per alterar els resultats de les eleccions», ha dit Barr. «El Departament de Seguretat Nacional i el de Justícia ho han investigat i, de moment, no hem vist res que ho substanciï».

Notícies relacionades

La campanya de Trump ha enviat just després de la publicació de l’entrevista amb el fiscal general una nota de premsa amb declaracions de Rudy Giuliani i Jenna Ellis, els advocats del president, en la qual «amb tots els respectes» han qüestionat el paper de Justícia i han assegurat que no ha portat a terme «res que s’assembli a una investigació». Tot i que un tribunal rere l’altre ha desestimat per falta de proves les demandes presentades contra els resultats, els advocats del president insisteixen a parlar de testimonis i crims i problemes amb màquines de vot, tot i que cap d’aquestes al·legacions han superat l’escrutini dels jutges, i prometen seguir la seva batalla.

Investigació de la investigació del Rusiagate 

Malgrat el cop de Barr a l’estratègia de Trump de desafiar el resultat electoral, el fiscal general també ha pres una decisió que satisfarà el president. Segons ha explicat també a AP, va donar abans de les eleccions protecció especial a John Durham, el fiscal especial que va nomenar perquè investigués els orígens de la investigació del ‘Rusiagate’, que Trump insisteix que va estar políticament motivada i en la qual qüestiona especialment les accions de l’FBI. Barr va donar a Durham un estatus similar al que va tenir el fiscal especial Robert Mueller, cosa que en dificultaria el potencial acomiadament per una nova Administració. Tot i que ho va fer el 19 d’octubre, ha informat aquest dimarts al Congrés, i ha justificat el retard dient que ho va considerar el millor «atesa la proximitat de les eleccions».