RESSACA ELECTORAL

Els EUA investiguen un possible complot de suborns per obtenir l'indult presidencial

Un conspirador «oferia una contribució política substancial a canvi d'un perdó o un ajornament»

55866718 60

55866718 60 / MANDEL NGAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El Departament de Justícia dels Estats Units investiga un possible delicte relacionat amb un esquema de suborns en què els conspiradors, no identificats de moment, presumptament van oferir diners a la Casa Blanca, o a un comitè polític relacionat, a canvi d’un indult presidencial.

Segons els registres judicials revelats aquest dimarts en un tribunal federal de Washington, després que la jutge Beryl Howell ordenés que fossin revelats parcialment, un conspirador «va oferir una contribució política substancial a canvi d’un perdó presidencial o un ajornament de la sentència», segons es detalla als documents als quals ha pogut accedir la premsa nord-americana.

Les 20 pàgines revelades també descriuen com dos individus no identificats van pressionar funcionaris de la Casa Blanca en un «pla de persuasió secret» per obtenir indults, sense registrar-se com a lobbistes com ordena la llei nord-americana.

No obstant, els documents no revelen quan va tenir lloc temporalment la presumpta conspiració, ni cap nom relacionat o implicat, excepte que les comunicacions entre persones que en formen part, almenys una de les quals, un advocat, van ser confiscades d’una oficina després d’un registre que va tenir lloc en algun moment abans que acabés l’estiu d’aquest 2020.

Com que un dels presumptes involucrats és un advocat, s’ha argumentat que la informació continguda als més de 50 dispositius de mitjans digitals, incloent-hi iPhones, iPads i discos durs que van ser confiscats en la batuda, estan protegits pels privilegis advocat-client, tot i que finalment Howell ha ordenat la seva revisió, al determinar que aquest principi no s’aplica.

Aquesta revelació té lloc dies després que l’encara president, Donald Trump, concedís el perdó al seu exassessor de seguretat nacional Michael Flynn, que es va declarar culpable de mentir a l’FBI sobre haver mantingut contacte amb un funcionari rus.

En les últimes setmanes, diversos assessors i associats de Trump han sigut condemnats per delictes federals, com l’exdirector de la campanya per a les presidencials del 2016 Paul Manafort, condemnat per delictes bancaris i fiscals. També Rick Gates i George Papadopoulos, exajudants de la mateixa campanya, han sigut condemnats per fer declaracions falses en la investigació sobre la ingerència russa en les eleccions del 2016.

Notícies relacionades

D’altra banda, Trump també va commutar la pena de presó al juliol al seu exassessor Roger Stone, un dels aliats més pròxims al president.

Mentrestant, segons apunta ‘The New York Times’, l’advocat personal del president, Rudy Giuliani, sembla que ha demanat l’indult de manera preventiva a causa de les sospites que pesen sobre ell pels seus negocis a Ucraïna, mentre buscava informació que pogués perjudicar el llavors candidat demòcrata Joe Biden a les presidencials, una cosa que ja va desmentir aquest dimarts l’antic alcalde de Nova York.