Desinformació digital

Les notícies falses de Trump arriben a Espanya

Grups mediàtics ultraconservadors repliquen les teories de la conspiració llançades pel president als EUA i membres de Vox ajuden a viralitzar-les a les xarxes

undefined11621665 radio reyes de la ma ana en la foto federico jimenez losanto180514113816

undefined11621665 radio reyes de la ma ana en la foto federico jimenez losanto180514113816

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de tres setmanes després que els Estats Units celebressin eleccions presidencials i se certifiqués la victòria de Joe BidenDonald Trump continua aferrat al seu intent per subvertir el resultat. La seva campanya de deslegitimació dels comicis ha passat de difondre falses denúncies de frau a idear un forassenyat complot dels demòcrates junt amb el règim de Veneçuela quan la seva desesperada maniobra era rebutjada pels tribunals. Però més enllà del que dictamina la justícia, les seves teories de la conspiració tenen molt recorregut. Tant, que han arribat a Espanya.

Aquest dijous, les xarxes socials s’omplien d’una suposada notícia que assenyalava una «victòria legal» de Trump, assegurant que els jutges havien retirat la victòria de Biden en estats clau com Pennsilvània, Nevada i Geòrgia. No obstant, la realitat era que una jutge republicana havia sol·licitat frenar la certificació de resultats al primer estat. Tot i que això no alterava la victòria de Biden allà, aquest divendres la cort federal d’apel·lacions rebutjava aquest bloqueig, una altra derrota de l’equip legal de Trump. «Dir que una elecció és injusta no fa que ho sigui. Els càrrecs requereixen al·legacions i proves. No tenim cap de les dues coses», assenyalava el jutge Stephanos Bibas, nomenat pel president.

Tot i que aquestes falses acusacions de frau s’han desmuntat ràpidament –i Twitter va etiquetar el ‘post’ advertint que el guanyador certificat era Biden–, això no ha evitat la viralització del missatge a la plataforma, on ha aconseguit més de 5.800 retuits i més de 10.300 ‘likes’, cosa que el converteix en un dels temes més comentats. D’aquí va saltar ràpidament a Instagram i a canals privats de WhatsApp Telegram. ¿Com ho va aconseguir?

Vox aprofita la desinformació

Aquesta falsa informació va ser publicada a ‘Libertad Digital’, mitjà ultraconservador propietat de Federico Jiménez Losantos la propaganda del qual va ser finançada per la caixa b del Partit Popular, com va provar una sentència de l’Audiència Nacional.

El principal compte que va compartir aquesta informació falsa va ser Hermann Tertsch, europarlamentari de Vox. Al febrer, Tertsch presumia d’haver-se reunit a Washington amb Steve Bannon, exassessor de Trump acusat de frau que veu en la formació ultradretana espanyola «un dels grans motors de l’esperança a Europa». El diputat per Badajoz Víctor Sánchez del Real i altres càrrecs del partit també difonien l’article.

No obstant, ‘Libertad Digital’ no havia fet cap tasca d’investigació periodística, sinó que replicava una publicació viralitzada abans a Twitter per Marcial Cuquerella, exdirector d’Intereconomía, canal de televisió vinculat a sectors de la dreta pròxims al franquisme. Cuquerella ha guanyat popularitat a la xarxa social propagant notícies falses originades a l’altre costat de l’Atlàntic per capçaleres que es fan passar per mitjans tradicionals.

«Hi ha un espai molt més sòlid que els partits polítics, que són l’entramat mediàtic i de fundacions que operen des de fa molts anys», assenyala Julián Macías Tovar, activista contra la desinformació de l’equip de xarxes de Podem. L’article, explica, també va ser compartit per comptes de Xile o Veneçuela coneguts per altres campanyes de desinformació.

Popularitzar les conspiracions

Notícies relacionades

Aquest, al seu torn, compartia un article de The Epoch Times, un mitjà de comunicació d’extrema dreta vinculat amb Falun Gong, una secta espiritual xinesa que vol fer caure el govern de Pequín, la popularitat mediàtica del qual s’ha disparat entre els sectors conservadors dels EUA sota la presidència de Trump, a qui recolza obertament, considerant-lo fins i tot un «enviat del cel per destruir el Partit Comunista».

Experiodistes del diari van rebel·lar l’any passat a l’NBC que operaven com una granja de ‘trols’, això és, crear contingut reaccionari i escandalós que generi moltes reaccions i es faci viral. El seu canal de Youtube ha promogut teories de la conspiració com QAnon, que defensa que hi ha una xarxa global pedòfila formada per polítics i actors progressistes que vol enderrocar Trump. Aquesta paranoia ha passat de la marginalitat digital a desembarcar en altres països i fins i tot a portar alguns dels seus seguidors a ser elegits al Congrés. Que Trump i els seus pròxims hagin compartit els seus articles ha contribuït a aquesta rampant popularitat.