CANVIS ALS EUA

Janet Yellen serà la pimera dona al capdavant del Tresor

El president electe nomenarà l'expresidenta de la Reserva Federal per dirigir l'economia del país

L'economista neokeynesiana de 74 anys és una figura de consens respectada pels mercats

zentauroepp55966864 files  in this file photo taken on december 13  2017 federal201124183428

zentauroepp55966864 files in this file photo taken on december 13 2017 federal201124183428 / BRENDAN SMIALOWSKI

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Quan Joe Biden desembarqui a la Casa Blanca el pròxim 20 de gener, es trobarà una crisi polièdrica centrada en els serveis i els treballadors menys qualificats, una economia que dona signes de vitalitat en el sector immobiliari o les borses, però que ha perdut 10 milions de llocs de treball nets des de principis d’any, i un Congrés tan dividit que ha sigut incapaç de prolongar fins ara els ajuts contra la pandèmia que expiren a final d’any.

Aquesta suma d’elements augura una recuperació tortuosa, que quedarà en mans de Janet Yellen, l’antiga presidenta de la Reserva Federal (Fed), escollida pel demòcrata per ocupar la secretaria del Tresor. Una dona de poques paraules i nervis de mercuri, comparada des del seu entorn amb Mary Poppins: ferma però amable, increïblement llesta i sempre preparada, segons ‘The Washington Post’.

Yellen reuneix molts dels atributs que busca Biden per al seu nou Govern: pragmatismeexperiència contrastada en l’Administració, credencials acadèmiques de la Ivy League i un passat en la presidència Obama-Biden. És també una figura de consens, respectada per Wall Street, els republicans i fins i tot l’ala més esquerrana del Partit Demòcrata, que no obstant va mirar que Elizabeth Warren fos la candidata elegida. Warren generava malsons entre les grans corporacions i alguns inversors. No és el cas de Yellen, una economista neokeynesianadoctorada en Yale i antiga professora a Harvard que va ser part del Consell d’Assessors Econòmics de Bill Clinton abans d’embarcar-se en una llarga carrera en els diferents estaments de la Fed.

Mantenir l’estabilitat

Notícies relacionades

Durant els seus quatre anys al capdavant del Banc Central (2014-2018), Yellen es va revelar com un colom disposada a nedar a contracorrent quan molts li aconsellaven apujar els tipus, capaç de mantenir l’estabilitat dels mercats telegrafiant les seves decisions amb temps i ferma davant els abusos bancaris, com va comprovar el banc Wells Fargo. «Ha demostrat de forma consistent que està disposada a plantar cara a Wall Street», ha dit el nobel d’economia, Joseph Stiglitz. «No creu en la màgia de l’autoregulació». 

Yellen, que està casada amb un altre nobel, George Akerlof, té a més a favor seu l’estreta relació que manté amb Jerome Powell, el seu successor al capdavant de la Fed, que va treballar al seu costat durant molts anys. Si el Senat la confirma, es convertirà en la primera dona a ocupar la cartera del Tresor en els seus 231 anys d’història.