ELECCIONS EUA

La transició per fi es fa oficial als EUA

20 dies després de les eleccions, l'Administració de Serveis Generals envia al president electe la carta oficialitzant el procés

El republicà continua negant-se a admetre la seva derrota i mira d'emmarcar l'autorització al traspàs de poder com a mera logística

trump / periodico

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Han fet falta 20 dies des que van tancar les urnes i 16 des que les projeccions van assenyalar Joe Biden com a president electe dels Estats Units, però per fi la transició al país està oficialment en marxa. Aquest dilluns a la tarda el demòcrata va rebre la llum verda de l’Administració de Donald Trump per iniciar formalment el procés, cosa que li dona accés als més de set milions de dòlars de fons federals i altres recursos, incloent-hi accés físic a edificis, personal i documents de l’Administració sortint. I, tot i que Trump continua amb jocs malabars retòrics i pràctics per no admetre la seva derrota, la realitat ha acabat imposant-se. No concedeix, però cedeix.

El mateix dilluns, poc després que la responsable de l’Administració de Serveis Generals, Emily Murphy, enviés una carta a Biden obrint finalment el procés, l’equip de transició del demòcrata va contactar amb el Departament de Defensa i altres per començar a organitzar les reunions necessàries. Els ‘briefings’ diaris al president electe podrien començar aquest mateix dimarts, tot i que encara no està clar quan començaran els de seguretat nacional. També és prioritari per a l’equip de Biden el contacte amb les autoritats al capdavant del combat contra la pandèmia de coronavirus, dels Centres de Control i Prevenció de Malalties als Instituts Nacionals de Salut i els responsables de l’Operació Warp Speed que planifica la producció i distribució de les vacunes.

L’arrencada del procés formal també permet ja que l’FBI i altres agències realitzin les revisions de l’historial d’alts càrrecs elegits per Biden per al seu gabinet i el seu govern i el seu equip ja té accés a comptes de correu electrònic que acaben amb l’acabament oficial governamental .gov o ptt.gov (per equip de transició presidencial). 

Tres fronts de Trump s’enfonsen

A menys de 60 dies de la presa de possessió de Biden la transició arrenca perquè s’han enfonsat els tres fronts des dels quals Trump ha mirat de combatre el dictat de les urnes, on un rècord de més de 80 milions de nord-americans van donar el seu vot a Biden, una mica més de sis milions de paperetes més que les que ha obtingut el republicà en una altra marca històrica. Les seves acusacions sense proves d’un frau electoral massiu han calat entre molts dels seus votants (el 79% segons s’ha encarregat de tuitejar ell mateix), però entre ningú més. I de les 22 demandes en els tribunals 21 han fracassat ja.

Sobretot, s’ha desarticulat la bomba nuclear amb què Trump amenaçava de crear una crisi constitucional: convèncer càrrecs republicans perquè no certifiquessin els resultats i legisladors perquè no respectessin la decisió popular a l’emetre els vots del col·legi electoral (306 per a Biden, 232 per a ell). Ahir dilluns Michigan certificava la victòria de Biden malgrat l’abstenció d’un funcionari republicà. Aquest dimarts feia el mateix Pennsilvània i s’espera que ho facin la setmana vinent Wisconsin i Geòrgia, on està en marxa un segon recompte que, com el primer, no s’espera que canviï la victòria de Biden.

Trencar amb una altra tradició

Davant el triple fracàs, Trump ha estat consultant amb el seu cap de gabinet Mark Meadows, l’advocat de la Casa Blanca Pat Cipollone i el seu lletrat personal Jay Sekulow, que l’han encaminat cap a l’inevitable i han traçat vies digeribles per a ell, com no complir la tradició d’un discurs o una trucada d’acceptació de la victòria del rival polític. A la pressió pública creixent, en la qual únicament no han participat els aliats ultraconservadors de Trump i els líders del Partit Republicà, dilluns s’hi va sumar també el repudi de més de 160 líders empresarials. Més dolorós per a Trump, el va instar a llançar la tovallola un dels homes més poderosos de Wall Street i fins ara el seu aliat, el conseller delegat de Blackstone Stephen Schwartzman, que demanava al país que girés full i es mostrava «llest per ajudar el president Biden i el seu equip».

La pressió era també creixent sobre Murphy, que era qui havia de fer el pas formal per posar en marxa la transició. I el va fer dilluns amb una carta a Biden, que va anomenar «aparent guanyador» en comptes de president electe, en la qual va argumentar que actuava finalment davant decisions dels tribunals i dels estats i va mirar de defensar que obrava amb independència i no sota pressió de l’Executiu.

Trump es va encarregar de debilitar aquesta afirmació amb uns missatges a Twitter en què va dir haver recomanat a Murphy, així com al seu equip, posar en marxa els «protocols inicials» de transició «pel bé del país». Però en aquests missatges de dilluns, així com en d’altres aquest dimarts, ha insistit a mirar de retratar aquesta autorització com un mer pas logístic que no implica que assumeix la victòria de Biden.

Notícies relacionades

Trump diu que només està permetent que l’Administració de Serveis Generals porti a terme el «treball preliminar» amb els demòcrates. Insisteix en la denúncia sense proves d’un frau massiu en unes eleccions que considera «manipulades». Davant la realitat, insisteix que el seu cas legal és «fort», una cosa que únicament creu Rudy Giuliani. I fins i tot ha retuitejat l’actor Randy Quaid en un missatge en què demana que es torni a votar només en persona, afegint al missatge: «¿Ho esteu sentint, republicans?»

Són tot, no obstant, trucs d’un prestidigitador polític que pretén donar la imatge de combatre fins al final, perquè està convençut, segons ha dit a un aliat que ha parlat anònimament amb ‘The Wall Street Journal’, que «a tothom li agrada un lluitador».