ELECCIONS ALS EUA

Trump exhaureix la via legal després d'una nova derrota judicial a Pennsilvània

El president sortint es queda pràcticament sense opcions de revertir el resultat de les eleccions presidencials

El jutge retreu als seus advocats que miressin d'invalidar 6,8 milions de vots sense presentar proves sobre el suposat frau

zentauroepp55952388 washington  united states   22 11 2020   us president donald201122205706

zentauroepp55952388 washington united states 22 11 2020 us president donald201122205706 / OLIVER CONTRERAS POOL

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’ofensiva legal de Donald Trump per impugnar el resultat de les eleccions del 3 de novembre s’està quedat sense bales. Unjutge federal de Pennsilvània va desestimar dissabte el penúltim intent del president per anul·lar la victòria de Joe Biden a l’estat per més de 80.000 vots després de comparar els arguments dels seus advocats amb els del «monstre de Frankenstein», una altra clatellada humiliant per a una campanya que ha sigut incapaç de sustentar amb proves les seves denúncies infundades de frau massiu. El jutge Matthew Brann va retreure als advocats del president que miressin d’invalidar els vots de 6,8 milions de ciutadans de Pennsilvània amb «forçats arguments legals sense mèrit i acusacions especulatives» no avalades amb proves, una lectura molt semblant a què han fet altres magistrats.

Aquest nou fracàs judicial deixa la sort a Pennsilvània vista per a sentència. Les seves autoritats es disposen a certificar aquest mateix dilluns la victòria de Biden, com ja va succeir divendres a Geòrgia després que la seva comissió electoral completés el recompte manual de l’escrutini sense que el resultat final canviés significativament. La campanya de Trump va afirmar que recorrerà la sentència i arribarà fins al Tribunal Suprem si fos necessari, però fins i tot els aliats del president semblen haver-se convençut que no hi ha tornada enrere. «El president ha esgotat tota opció legal plausible per impugnar el resultat de les eleccions presidencials a Pennsilvània», va dir el senador republicà per aquest mateix estat, Pat Toomey, abans de felicitar el «president electe Joe Biden» per la seva victòria a l’estat. 

Arguments peregrins

Com ha passat a altres estats impugnats, des d’Arizona a Nevada passant per Michigan, els arguments legals de la campanya de Trump han resultat ser extraordinàriament peregrins. Els seus advocats van mirar de frenar aquesta vegada la certificació del resultat esgrimint que els comtats demòcrates van permetre corregir els vots defectuosos, com sol ser la norma, en contra del que van fer els comtats governats pels republicans.

«Als Estats Units d’Amèrica això no pot justificar que s’anul·li un sol vot, per no parlar de tots els vots del sisè estat més populós», va afirmar el jutge Brann. Es dona la circumstància que el magistrat és d’afiliació republicana, vinculat durant molts anys a la Federalist Society, l’organització que ha propulsat la majoria de jutges federals nomenats per l’Administració de Trump en aquests quatre anys, tot i que Brann va arribar al circuit federal de la mà de Barack Obama.

Notícies relacionades

Aquest nou revés judicial deixa el president sense gairebé opcions per aferrar-se al càrrec perquè sense els vots de Pennsilvània és pràcticament impossible que pugui donar-li la volta al resultat. Divendres va fracassar també el seu intent de pressionar els líders parlamentaris de Michigan perquè es neguin a certificar la seva derrota a l’estat. Després de concloure la reunió a la Casa Blanca, els dos legisladors republicans van afirmar no haver escoltat res que mereixi la seva intervenció per mantenir la incertesa sobre el resultat, que certificaran aquest mateix dilluns.

La transició a la Casa Blanca es manté, malgrat tot, bloquejada, tot i que Biden continua treballant per aconseguir les regnes del país el proper 20 de gener i demà s’espera que anunciï els primers noms del seu gabinet de ministres.