eleccions als eua

Trump pressiona els estats republicans perquè canviïn el resultat electoral

El president maniobra desesperadament després del fracàs als tribunals per les falses denúncies de frau

L'estat de Geòrgia torna a donar la victòria a Biden després de recomptar a mà prop de cinc milions de paperetes

undefined55934259 13 11 2020 el presidente de estados unidos  donald trump   p201120224229

undefined55934259 13 11 2020 el presidente de estados unidos donald trump p201120224229 / CHRIS KLEPONIS ZUMA PRESS CO

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La campanya de Donald Trump per subvertir el desenllaç de les eleccions presidencials als Estats Units ha entrat en una fase encara més rocambolesca i tòxica per al futur de la democràcia nord-americana. Després de veure com els tribunals desestimaven per falta de proves les seves denúncies infundades de frau, el president s’ha embarcat en un intent de convèncer els estats republicans on es va decidir la seva derrota perquè es neguin a certificar el resultat, una maniobra de dubtosa legalitat que busca aparentment alliberar els compromissaris encarregats d’entregar els seus vots al guanyador quan el Col·legi Electoral es reuneixi el 14 de desembre. Aquesta estratègia ha patit el primer revés a Geòrgia, on el recompte manual ha tornat a donar la victòria a Joe Biden, el primer demòcrata que guanya a l’estat en gairebé tres dècades. 

Trump no ha sabut perdre ni quan ha guanyat, com va quedar de manifest fa quatre anys, quan va dir que els gairebé tres milions de sufragis que li va treure Hillary Clinton en el vot popular van ser emesos per immigrants indocumentats. La farsa no va tenir gaire recorregut, malgrat que el republicà va arribar a crear una comissió d’investigació després d’arribar a la Casa Blanca que es va haver de dissoldre poc després per falta de resultats. Aquesta vegada tot és molt més greu perquè la seva derrota no té pal·liatius. Gairebé set milions de vots populars menys que Biden, el candidat més votat de la història, i un desavantatge en el Col·legi Electoral de 306 a 232 vots. Aquesta diferència és molt semblant a la que va obtenir el 2016. Aquell any, va descriure la seva victòria com a «aclaparadora».

Transició en escac

Aquesta vegada, no obstant, el president continua rebutjant l’axioma bàsic de la democràcia, cosa que ha convertit els EUA en un clon de Bielorússia, un règim bananer incapaç de garantir una transició ordenada a la Casa Blanca tot i que en depèn la vida de milions de persones. La seva Administració ni tan sols ha entregat a l’equip de Biden els detalls dels seus plans per fer front a la pandèmia, que continua batent rècords de contagis cada dia que passa. El ridícul és monumental. «Els números no menteixen», va dir divendres el secretari d’Estat de Geòrgia, el republicà Brad Raffensperger, després de concloure el recompte manual dels cinc milions de vots emesos en l’estat. «Crec que els números que hem presentat avui són correctes». 

Raffensperger va afirmar inicialment que el resultat havia sigut certificat, però més tard se’n va desdir per explicar que caldrà esperar unes hores més. El segon recompte ha donat a Trump 1.872 paperetes més de les comptabilitzades en un primer moment, una xifra insuficient per invalidar la seva derrota per més de 12.000 vots. 

Desercions republicanes

A mesura que passen els dies, creix el nombre de republicans farts amb els estratagemes del seu líder, que ha sigut incapaç de demostrar en els tribunals cap de les seves teories fantasioses. «El president ara s’ha posat a pressionar obertament els funcionaris estatals i locals perquè subverteixin la voluntat del poble i capgirin el resultat», va dir en la vigília Mitt Romney, convertit en la veu de la consciència d’un partit que fa temps que va renunciar a ella. «És difícil imaginar una acció pitjor i més antidemocràtica d’un president en exercici». 

Fins i tot els millors propagandistes del president a Fox News estan frustrats. Tucker Carlson va explicar dijous que havia convidat una de les advocades del president per exposar el cas, però es va haver de rendir davant la incapacitat de Sydney Powell de donar-li una sola prova documental del suposat frau. «Mai ens ha enviat cap prova, malgrat les nostres múltiples i educades sol·licituds. Ni una sola pàgina. I quan la vam pressionar, es va enfadar i ens va dir que deixéssim de contactar-la». Però no queda un bri d’integritat a la Casa Blanca, que ha aconseguit que la majoria de votants republicans creguin que les eleccions van ser una tupinada. 

Perversió del sistema

Trump va convidar divendres a la Casa Blanca els líders parlamentaris de Michigan, els dos conservadors, amb la intenció de pressionar-los perquè no certifiquin la seva derrota a l’estat per 156.000 vots. El seu equip legal creu que, en cas que l’estratègia funcioni, aquests Parlaments, controlats pels republicans, podrien nomenar compromissaris lleials al president perquè li atribueixin la victòria quan es reuneixi el Col·legi Electoral. Una perversió del sistema com a mínim agosarada, perquè la llei de Michigan obliga els compromissaris a votar pel candidat que més vots populars obté en l’estat. «No ho permetrem», va dir aquesta setmana el líder republicà del Senat de Michigan. «Seguirem la llei i els seus procediments».

Notícies relacionades

Trump no ha deixat de dinamitar les normes des que és president i dijous va trucar a dos interventors republicans de l’àrea metropolitana de Detroit que van intentar fer marxa enrere després de certificar el resultat al seu comtat, tota una intromissió en l’engranatge electoral. Però no va ser l’únic moment estrany del dia. Aquella tarda, el seu advocat, Rudolph Giuliani, va fer una roda de premsa a Washington més pròpia d’una escenificació dadaista.

L’alcalde d’Amèrica, com era conegut abans de convertir-se en una inesgotable fàbrica de conspiracions, va arribar a dir que el suposat frau massiu hauria sigut orquestrat des del Govern de Veneçuela, que hauria piratejat les màquines que comptabilitzen els vots. «Jo conec els crims, els puc olorar», va dir Giuliani mentre li queia per la patilla una gota de tint, tota una metàfora de la grotesca debacle final de la presidència Trump.