RESSACA ELECTORAL ALS EUA

Un encès Giuliani assegura que hi ha un «pla nacional» per fer fora Trump

L'advocat del president protagonitza una peculiar intervenció en què parla de conspiracions i carrega contra els mitjans de comunicació

El cessat director de ciberseguretat de la Casa Blanca qualifica la peculiar roda de premsa com «la més perillosa de la història» del país

19/11/2020 El abogado de Donald Trump, Rudy Giuliani.

19/11/2020 El abogado de Donald Trump, Rudy Giuliani. / ROD LAMKEY - CNP / ZUMA PRESS / (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rudy Giuliani, l’advocat personal del president dels Estats Units, Donald Trump, va protagonitzar aquest dijous una encesa roda de premsa, qualificada per diversos analistes com «la més perillosa de la història» del país, en la qual va insistir, sense aportar proves, en el qual hi ha hagut un «frau massiu» en les eleccions i en la qual va assegurar que existeix un «pla en l’àmbit nacional» per fer fora el magnat de la Casa Blanca.

«El que els estic descrivint és un frau massiu», va exclamar Giuliani durant una frenètica compareixença, en la qual la suor se li barrejava amb el tint capil·lar. El que va ser alcalde de Nova York no va escatimar en acusacions i conspiracions diverses, entre les quals s’incloïen la presència de comunistes estrangers i antifeixistes.

«Conec els delictes, puc olorar-los. No cal que l’oloris aquest, puc demostrar-te’l de 18 maneres diferents. Puc provar-te que va guanyar Pennsilvània per 300.000 vots. Puc provar que va guanyar Michigan, probablement per 50.000 vots», va dir Giuliani, sense aportar proves.

L’advocat de Trump va afirmar que existeix un «patró» en l’àmbit nacional que es repeteix en diversos estats, «que suggereix que hi havia un pla, des d’un lloc centralitzat, per executar aquests diversos actes de frau», especialment enfocat, va remarcar, «a les grans ciutats controlades pels demòcrates», de qui va dir que «tenen una llarga història de corrupció».

Va insistir, com ja va fer Trump, a assenyalar aquelles ciutats amb importants nuclis de població afroamericana, com Detroit, Atlanta o Filadèlfia, com els principals centres en els quals s’hauria gestat aquest presumpte frau. «L’única sorpresa que hauria trobat en això és que Filadèlfia no havia fet trampa en aquestes eleccions, perquè durant els últims 60 anys han fet trampa en gairebé totes i es podria dir el mateix sobre Detroit», va acusar-los.

L’advocat personal de Trump va avançar més accions legals per impugnar els resultats en estats com Geòrgia, on després del recompte manual s’ha confirmat la victòria de Joe Biden; Arizona, i fins i tot Nou Mèxic i Virgínia, i va assegurar tenir «centenars» de declaracions jurades que avalarien aquestes acusacions, però va dir que no pot donar-les a conèixer de moment.

«Tots en contra nostra»

La resta de l’equip legal que acompanyava Giuliani en aquesta peculiar roda de premsa també va insistir en les teories conspiradores i va carregar contra els mitjans de comunicació.  L’assessora legal de la campanya del president dels Estats Units, Jenna Ellis, va criticar la «impaciència» dels mitjans i va explicar que les proves es presentaran davant els tribunals. «Aquest no és un episodi de ‘Ley y orden’, on tot es resol en 60 minuts», va dir fent referència a la popular i longeva sèrie de televisió.

Un altre dels advocats de Trump, Sidney Powell, va seguir per aquesta línia conspiradora i va afirmar que «dictadors» i «corporacions» estan darrere d’aquest complot contra Trump. «Tots estan en contra nostra», va clamar, per això se sorprèn que els mitjans de comunicació no estiguin «sorpresos».

«Roda de premsa perillosa»

La intervenció davant els mitjans de Giuliani no va passar desapercebuda al tauler polític nord-americà, i va arribar fins i tot a ser qualificada com la «roda de premsa més perillosa dels Estats Units».

«Aquesta conferència de premsa, d’una hora i 45 minuts de televisió, ha sigut la més perillosa en la història dels Estats Units. I possiblement la més boja», va assegurar Chris Krebs, un dels principals funcionaris del Departament de Justícia, acomiadat aquesta setmana a través de Twitter pel president Trump.

Notícies relacionades

Krebs, que treballava com a cap de l’Agència d’Infraestructura i Ciberseguretat, va ser acomiadat de manera fulminant després de desmentir les teories que s’havia produït frau electoral durant les presidencials.

El portaveu de l’equip de campanya de Joe Biden, Michael Gwin, va qualificar la roda de premsa com un «espectacle més de Rudy Giuliani», les afirmacions del qual van ser «absurdes» i «completament desacreditades». «Nombrosos tribunals, funcionaris electorals dels dos partits i fins i tot funcionaris dins de la mateixa Administració de Trump han reafirmat que les acusacions de frau electoral generalitzat són categòricament falses», va apuntar Gwin. «No importa quant ho intentin Trump i Giuliani, no poden anul·lar la voluntat del poble nord-americà, que va elegir rotundament Joe Biden per ser el pròxim president dels Estats Units», va concloure.