LLUITA CONTRA LA COVID

Multitudinària manifestació a Berlín contra una reforma legislativa per frenar els contagis

Milers de persones protesten a la capital alemanya contra la llei de protecció contra infeccions

undefined55913802 demonstrators are sprayed with a water cannon during a prote201118190913

undefined55913802 demonstrators are sprayed with a water cannon during a prote201118190913 / CHRISTIAN MANG

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Berlín s’ha tornat a convertir aquest dimecres en escenari d’una multitudinària protesta contra les restriccions antipandèmia: milers de persones es van concentrar davant la Porta de Brandenburg, a pocs passos de l’edifici històric del Reichstag, per oposar-se a la reforma de la llei de protecció contra infeccions, que busca fonamentar legalment les restriccions ja vigents des del març passat per frenar l’expansió del coronavirus.

Mentre dins del Bundestag els parlamentaris debatien la controvertida reforma, a fora la policia intentava dispersar amb canons d’aigua la concentració després de diverses advertències fetes per megafonia: la majoria de manifestants no portaven mascareta i la distància de seguretat entre els assistents era clarament inferior a la que estableixen les restriccions.

Amb les imatges encara fresques del fallit intent d’assalt del Reichstag l’agost passat per part de diversos centenars d’ultradretans, Reichsbürger –ciutadans que neguen l’existència de la República Federal i reivindiquen la recuperació de l’Imperi alemany– i seguidors de la teoria conspiradora de QAnon, el barri polític de Berlín es va despertar aquest dimecres controlat per un enorme dispositiu policial.

Marxa heterogènia

«Mai he sigut ser una opositora al sistema, però l’obligació de portar mascareta és la gota que fa vessar el got. Vull poder triar si la porto o no, no per això convertir-me en enemic públic de l’Estat», diu a EL PERIÓDICO Eannatte, una manifestant arribada des de Brandenburg, l’estat federat que envolta Berlín. És una de les milers de persones que, majoritàriament de manera pacífica, volien expressar al carrer la seva oposició a la nova llei de protecció contra infeccions i al conjunt de la gestió de la pandèmia per part de les autoritats.

Eannatte tem que la República Federal es converteixi en un estat autoritari com aquell en el qual va créixer: la desapareguda República Democràtica d’Alemanya (RDA). Entre els opositors a les restriccions s’escampa l’opinió que Alemanya es troba en un moment similar al de març de 1933, quan el llavors Reichstag va aprovar l’«Ermächtigungsgesetz», llei amb la qual el parlament es va autoanul·lar i va aplanar el camí de la dictadura nazi encapçalada per Adolf Hitler.

La manifestació d’aquest dimecres a la capital alemanya confirma la dinàmica vista en el moviment anticorona alemany al llarg dels últims mesos: és un fenomen que uneix tendències molt diverses. En aquest calaix de sastre caben des de cristians fins a budistes, passant per esotèrics, defensors de Donald Trump, pares que es neguen que els seus fills hagin de portar mascareta a l’escola o petits empresaris que veuen com perilla seriosament la seva empresa per les restriccions efectives de l’activitat econòmica.

En la concentració s’han sentit des de cançons cristianes fins a crits de guerra ja clàssics de la ultradreta alemanya com «Merkel muss weg» (‘Merkel ha de marxar’) o «Wir sind das Volk» (‘Nosaltres som el poble’), i també s’hi van veure cartells de suport a l’encara president dels Estats Units, Donald Trump, i diverses banderes regionals alemanyes.

La presència neonazi i ultradretana ha sigut, a més, innegable. Alguns grups de neonazis i Reichsbürger s’han barrejat entre les famílies i els grups d’estètica alternativa. En la manifestació ha participat fins i tot Andreas Kalbitz, exlíder del partit ultradretà Alternativa per Alemanya (AfD) a Brandenburg, que va ser expulsat per AfD per la seva proximitat a grups neonazis.

Debilitament parlamentari

Notícies relacionades

Malgrat les protestes, com es podia esperar, tant el Bundestag (Cambra baixa) com el Bundesrat (Cambra territorial) van aprovar finalment la reforma que dona la base legal als decrets excepcionals per restringir les llibertats individuals recollides a la Carta Magna alemanya. En el Bundestag, 415 diputats hi han votat a favor i 236 en contra. El president federal, Frank-Walter Steinmeier, ha firmat aquest dimecres la llei en un procés exprés.

La reforma estableix un catàleg de mesures que poden ser aplicades –temporalment– per decret pel Govern federal o per l’executiu dels 16 estats federats. La llei ha rebut dures crítiques d’una part de l’oposició parlamentària que considera que concentra massa poder a les mans de l’Executiu davant un parlament que en surt debilitat. Les mesures extraordinàries antipandèmia no s’hauran d’aprovar en seu parlamentària.