LA PANDÈMIA ALS EUA

La ciutat de Nova York tanca les escoles pel repunt de Covid

El sistema escolar més gran dels EUA, amb 1,1 milions d'alumnes, torna per temps indefinit al total ensenyament en remot

Els casos pugen en 47 dels 50 estats del país, on hi ha uns 77.000 hospitalitzats i s'han superat els 250.000 morts

undefined53008184 new york  united states   02 04 2020   a pedestrian crosses 201118175444

undefined53008184 new york united states 02 04 2020 a pedestrian crosses 201118175444 / PETER FOLEY

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Menys de vuit setmanes després de reobrir, les escoles públiques de la ciutat de Nova York tornen a tancar a partir d’aquest dijous i per un temps indefinit davant l’augment de casos de coronavirus. La decisió anunciada per l’alcalde, Bill de Blasio, representa el tancament del districte escolar públic més gran dels Estats Units, que té 1,1 milions d’estudiants i on després de l’adopció d’un pla híbrid d’ensenyament remot i en persona uns 300.000 alumnes havien tornat a les aules. És també un dels senyals més pessimistes de la irrupció d’una altra onada de coronavirus a la ciutat que va ser epicentre de la pandèmia a la primavera i havia aconseguit fins ara contenir l’esclat de casos que s’està vivint en bona part de la resta del país.

Des que va plantejar el seu pla de reobertura d’escoles, De Blasio havia marcat un augment del 3% d’índex de positius en set dies a la ciutat com el llindar que portaria a un nou tancament. Aquest s’ha assolit i el primer regidor, malgrat l’enorme disrupció que provocarà de nou el tancament d’escoles, ha complert el compromís aconseguit amb sindicats de mestres.

Els maldecaps seran, no obstant, nombrosos, especialment per a pares que han estat organitzant les seves vides familiars i laborals comptant que els fills poguessin acudir a l’escola, tot i que no fos tots els dies. I des que va començar la pandèmia ha quedat exposada la tremenda desigualtat en l’accés a ordinadors, que dificulta als menors més necessitats l’accés a les eines necessàries per a l’ensenyament en remot.

Crítiques i descoordinació

No s’ha fet esperar el debat, i les crítiques, sobre la decisió, que arriba quan l’índex de contagis a les escoles és més baix que aquest 3% setmanal general detectat per la ciutat. I no falta qui assenyala la incongruència que a Nova York segueixin oberts negocis com gimnasos o restaurants, que tot i que amb capacitat reduïda poden mantenir obertes les portes. La decisió sobre els restaurants, no obstant, no està en mans de l’alcalde sinó del governador, Andrew Cuomo.

Notícies relacionades

Les tensions i problemes de coordinació entre el primer regidor i el cap de l’executiu estatal, els dos demòcrates, han sigut evidents des que va arrencar la pandèmia a la primavera. Aquest mateix dimecres les dades de l’estat sobre la ciutat de Nova York no arribaven al 3%.

El país, en crisi

A TOT EUA des que va començar la pandèmia hi ha hagut més d’11,4 milions de contagis i gairebé 250.000 morts. Els casos van en augment en 47 dels 50 estats segons la informació de les dues últimes setmanes de la Universitat Johns Hopkins. I les últimes dades de la Covid Tracking Project mostren que dimarts  hi va haver gairebé 156.000 nous casos detectats i 1.567 morts. Gairebé 77.000 nord-americans estan actualment hospitalitzats.