Més restriccions

Grècia tanca també l'ensenyament primari per aturar l'avenç de la Covid

Igual com les classes de secundària ja s'estan impartint per internet, les dels més petits es faran a través de la televisió pública.

zentauroepp55785063 athens  greece   07 11 2020   tourists walk in the deserted 201114142902

zentauroepp55785063 athens greece 07 11 2020 tourists walk in the deserted 201114142902 / ORESTIS PANAGIOTOU

2
Es llegeix en minuts

El Govern grec ha decretat el tancament de l’ensenyament primari i escoles bressol a partir de dilluns que ve, una setmana després que ho fes amb la secundària, en un nou intent d’aturar l’avenç descontrolat de la Covid-19, que en els primers set dies de confinament parcial s’ha cobrat una quarta part de totes les víctimes registrades fins ara.

El ministre de Sanitat, Vassilis Kikilias, va assenyalar aquest dissabte que aquesta nova mesura tindrà de moment vigència fins al 30 de novembre, com la resta de les restriccions aprovades en el marc del confinament.

En una roda de premsa conjunta amb Kikilias, la titular d’Educació, Nikos Kerameos, va explicar que, igual com les classes de secundària s’estan impartint per internet, les dels alumnes de primària es faran a través de la televisió pública.

El comitè d’experts en malalties infeccioses que assessora el Ministeri de Sanitat havia recomanat aquesta mesura addicional, amb l’argument que al mantenir obertes les escoles primàries i el preescolar la mobilitat als carrers era molt més gran.

Segons va explicar a la cadena de televisió pública ERT Athanasios Tsakris, membre del comitè esmentat, tot i que els petits no aporten gaire per si mateixos en la propagació de la Covid, el fet que vagin a l’escola acompanyats pels seus pares o avis augmenta molt el trànsit als carrers, i això és precisament el que es vol evitar.

Divendres, el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, va tornar a demanar a la ciutadania limitar els seus moviments a l’«estrictament necessari» per a així poder aturar l’avenç de la segona onada de coronavirus.

Confinament parcial

Des de fa una setmana regeix a Grècia un confinament parcial, que exclou les sortides de casa per a la feina o per a la compra, anar al banc, a passejar, cuidar persones necessitades o, fins ara, portar els nens a l’escola.

En vista que les xifres no milloren i que la pressió sobre la sanitat pública és cada vegada més asfixiant, els experts han demanat encara més restriccions, ampliar al màxim possible el teletreball i una durada més gran del confinament, previst de moment només fins al 30 de novembre.

Des de divendres regeix a més un toc de queda a partir de les nou de la nit fins a les cinc del matí, que pretén restringir encara més el moviment als carrers. Només està permès sortir per motius laborals, per a les emergències i per passejar la mascota en una àrea pròxima al domicili.

En la primera nit de vigència d’aquesta nova restricció els carrers d’Atenes es van quedar buits, alhora que es veia una forta presència policial per controlar-ne el compliment.

Les xifres

Notícies relacionades

Les autoritats sanitàries van anunciar divendres 3.038 nous casos de coronavirus, cosa que va elevar el total de contagis des del començament de la pandèmia a 69.675. A més, el nombre de morts va pujar en 38, fins a 997. Grècia té prop d’11 milions d’habitants.

Des de dissabte passat, quan va entrar en vigor el confinament, s’han registrat 17.421 nous casos i 282 morts, cosa que significa que la quarta part de tots els contagis i morts des de l’inici de la pandèmia es van produir aquesta última setmana.