TENSIÓ AL PENTÀGON

El cap d'Estat Major dels EUA afirma que l'Exèrcit jura defensar «la Constitució» i no un dictador

Després de ser cessat el secretari de Defensa per Trump, diversos alts càrrecs del Pentàgon van presentar la seva dimissió, entre ells el sotssecretari de Defensa, James Anderson

undefined55821379 files  in this file chairman of the joint chiefs of staff ge201113122603

undefined55821379 files in this file chairman of the joint chiefs of staff ge201113122603 / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de l’Estat Major Conjunt dels Estats Units, general Mark Milley, ha assegurat que l’Exèrcit ha jurat defensar «la Constitució» i no «un dictador», en les seves primeres declaracions rere la cascada de dimissions d’aquesta setmana al Pentàgon.

Un dia després que el president dels Estats Units, Donald Trump, fes efectiu el cessament de Mark Esper com a secretari de Defensa, diversos alts càrrecs del Pentàgon van presentar aquest dijous la seva dimissió, entre ells el sotssecretari de Defensa, James Anderson.

Junt amb Anderson van presentar la seva renúncia el principal funcionari d’Intel·ligència, Joseph Kernan, i la cap de gabinet d’Esper, Jen Stewart, un dia després que Trump substituís Esper per Christopher Miller, que fins aleshores tenia el càrrec de director del Centre Nacional Antiterrorista.

Defensa de la Constitució

«Som únics entre els exèrcits. No hem jurat defensar un rei o una reina, un tirà o un dictador. No hem jurat defensar un individu. No hem jurat defensar un país, una tribu o una religió. Hem jurat defensar la Constitució», ha declarat Milley, acompanyat precisament del successor d’Esper, durant la inauguració aquest dijous d’un museu de l’Exèrcit, segons recull la cadena CNN.

Abans de les eleccions, el general Milley va expressar la seva preocupació davant els, fins aleshores, últims nomenaments de Trump al Pentàgon: oficials polítics lleials al president que procedien del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca amb l’objectiu d’imposar l’agenda presidencial en el Departament de Defensa.

Precisament aquests nomenaments, segons fonts del Pentàgon a la cadena CNN, van forçar el cessament d’Esper, que va manifestar el seu desacord amb la intenció del president d’accelerar la retirada de tropes de l’Afganistan malgrat que el secretari entenia que les condicions sobre el terreny no eren les més propícies.

Nomenaments polèmics

Notícies relacionades

Entre els últims nomenaments s’inclouen els de dos assessors del nou secretari de Defensa i de polèmic passat: Douglas MacGregor, que una vegada va advocar per l’ús de força letal per dissuadir els migrants de travessar la frontera il·legalment i Anthony Tata, que una vegada va dir que l’expresident Barack Obama era un líder terrorista.

En resposta a les declaracions de Milley, el flamant secretari de Defensa va agrair amb certa sorna les paraules del seu contertulià. «Gràcies per posar el llistó tan alt per al noi nou. Crec que tot el que puc dir a les seves declaracions és amén, i ben fet», va fer saber Miller.