TRANSICIÓ ALS EUA

Biden elegeix com a cap de Gabinet un crític amb la gestió de la Covid de Trump

Ron Klain va estar al capdavant de la lluita contra l'Ebola durant l'Administració d'Obama

L'actual administració bloqueja els missatges de líders mundials al president electe

zentauroepp55843108 files  in this file photo taken on november 13  2014 us vice201112104237

zentauroepp55843108 files in this file photo taken on november 13 2014 us vice201112104237 / MARK WILSON

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El president electe dels EUA, Joe Biden, continua avançant en la transició malgrat la negativa de l’actual dirigent, Donald Trump, a admetre la derrota electoral.  Biden va anunciar aquest dimecres el nomenament del seu veterà assessor Ron Klain, un fort crític de la gestió de la pandèmia per Trump, com el seu pròxim cap de gabinet de la Casa Blanca, el càrrec amb més poder i influència en l’administració presidencial

Biden va assegurar en un comunicat que Klain ha sigut un assessor «inestimable» i va destacar en particular el treball que van fer junts durant la crisi econòmica del 2009 i el brot d’Ebola el 2014. Klain, advocat de professió, ha treballat amb Biden des de finals de la dècada del 1980, va ser el seu cap de gabinet els seus primers anys com a vicepresident en el govern de Barack Obama (2009-2017) i va coordinar la resposta a l’Ebola a la Casa Blanca el 2014.

«La seva àmplia i variada experiència i la seva capacitat per treballar amb persones de tot l’espectre polític és precisament el que necessito en un cap de gabinet de la Casa Blanca a l’enfrontar aquest moment de crisi i unir el nostre país novament», va afegir.

La seva experiència en la resposta a l’Ebola i les seves crítique a la gestió de la Covid semblea que són els motius pels quals Biden l’ha escollit per al càrrec, ja que el president electe ha fixat com una de les prioritats del seu govern la lluita contra la pandèmia del coronavirus. Els EUA van registrar dimecres la xifra rècord de 140.000 contagis diaris de Covid-19.  En total la pandèmia ha provocat ja més de 240.000 morts.

El final del caos

El polític demòcrata també és un veterà dels passadissos del Capitoli, un ambient que coneix bé des que el 1989 va treballar a l’oficina de Biden en el Congrés quan era senador per Delaware, després de graduar-se a la Facultat de Dret de Harvard. Klain, que també ha sigut assessor d’Obama i membre de consells d’administració d’empreses, era vist des de fa temps com l’opció més probable per dirigir l’equip de Biden a la Casa Blanca i posar fi al caos que ha caracteritzat el cercle íntim de Trump, segons els mitjans.

Notícies relacionades

S’espera que Biden anunciï en els pròxims dies els seus col·laboradors clau a la Casa Blanca, elegits entre el seu cercle de confiança, malgrat que Trump es nega a acceptar la seva derrota i ha presentat demandes en un intent per revertir els resultats de les eleccions.  A més, el Govern de Trump està bloquejant els missatges que els líders mundials estan enviant a Biden des del cap de setmana.

El Departament d’Estat sol organitzar les comunicacions amb els presidents electes, però l’Administració de Trump nega de moment al seu equip de transició l’accés als fons, la informació i els contactes necessaris per començar aquesta tasca. Biden, no obstant, ha mantingut converses amb líders mundials sense l’ajuda del Departament d’Estat, com sol ser habitual.