durant els últims tres dies

Decapitats més de 50 civils en atacs gihadistes al nord de Moçambic

Els gihadistes van atacar diversos llogarrets als districtes de Muidumbe i Macomia, on a més han segrestat dones i nens

undefined52178026 06 04 2007 militares nigerinos en sesi n de entrenamiento  p201110202237

undefined52178026 06 04 2007 militares nigerinos en sesi n de entrenamiento p201110202237 / EJERCITO DE EEUU EJERCITO DE NI

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Les autoritats de Moçambic han xifrat aquest dilluns en més de 50 els civils decapitats en diversos atacs executats per presumptes gihadistes durant els últims tres dies a la província de Cabo Delgado, situada al nord del país i escenari d’un repunt de la violència en els últims anys.

El comandant general de la Policia moçambiquesa, Bernardino Rafael, ha indicat que els gihadistes van atacar diversos llogarrets als districtes de Muidumbe i Macomia, on a més han segrestat dones i nens. «Van cremar cases i van anar darrere de la població que va fugir cap als boscos, i després van començar amb accions macabres», ha manifestat. Testimonis citats pels mitjans locals han indicat que els milicians van portar els residents a un camp de futbol a la localitat de Muatide i van procedir a executar-los.

Les paraules de Rafael han arribat tres dies després que les forces de seguretat moçambiqueses matessin més de 30 presumptes terroristes en operacions a la província, especialment al districte de Palma, tal com va informar el portal de notícies Carta de Moçambic.

Estat Islàmic a l’Àfrica Central (ISCA)

De moment es desconeix a quin grup pertanyen els morts, si bé Estat Islàmic a l’Àfrica Central (ISCA) ha incrementat els seus atacs a la zona, inclòs un de llançat a finals d’octubre contra la localitat de Muidumbe, durant el qual van ser decapitades 30 persones, inclosos 15 nens.

El repunt de la violència ha provocat una onada de desplaçaments cap a la capital provincial, Pemba, ciutat a la qual han arribat prop de 13.000 persones, entre elles al voltant de 5.900 nens, durant les últimes tres setmanes, segons dades de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

Notícies relacionades

La província de Cabo Delgado és escenari des de l’octubre de 2017 d’atacs per part d’un grup islamista al qual popularment es coneix com Al-Shabab però que no estaria vinculat amb el grup del mateix nom que opera a Somàlia i està lligat a Al-Qaida.

A més, Estat Islàmic va anunciar el 2019 la creació d’ISCA, un grup que ha reclamat una sèrie d’atacs a la zona i que ha sigut especialment actiu durant aquest any. Els atacs han deixat centenars de morts i milers de desplaçats.