ACORD DIPLOMÀTIC
Armènia i l'Azerbaidjan firmen la pau al Karabakh amb el beneplàcit de Rússia
El nou acord ha sigut possible per la rendició armènia i preveu que soldats russos es despleguin a la regió durant els pròxims cinc anys
undefined55818442 file photo a man drives a car past a damaged building follo201110000642 /
Després de 44 dies de guerra, destrucció i prop de 5.000 morts, la guerra al Caucas ha acabat aquest dimarts a la nit. Les dues parts —Armènia i Azerbaidjan— han firmat, juntament amb Rússia, un acord d’alto el foc que, aquest sí, a diferència dels anteriors, serà respectat. La raó és simple: aquest acord s’assembla a una rendició d’Armènia, que veia, impassible, els avenços constants dels soldats azerbaidjanesos cap al cor de l’Alt Karabakh, la regió en disputa entre els dos països.
«Estimats compatriotes, germanes i germans. He pres una decisió molt difícil, per a mi i per a tots nosaltres. He firmat una declaració amb els presidents de Rússia i l’Azerbaidjan que acaba amb la guerra del Karabakh a la 1 de la matinada (d’aquest dimarts). No tinc paraules per explicar com de dolorós és per a mi i la nostra gent el text, que ja ha sigut publicat», ha dit en un discurs de matinada el primer ministre armeni, Nikol Pashinyan, que s’ha excusat en el fet que «aquesta era la millor solució en la situació actual».
L’esmentat acord, així, té diferents aspectes: en la primera guerra del Karabakh, acabada el 1994, Armènia va conquerir, al voltant del Karabakh, set províncies azerbaidjaneses, on, a diferència del Karabakh, només vivien azerbaidjanesos. El Karabakh, dins del territori internacionalment reconegut de l’Azerbaidjan, és de majoria armènia.
Ara, amb aquest nou acord, les forces armènies s’han de retirar en els pròxims dies d’aquestes set províncies que envolten el Karabakh, que seran preses per l’Azerbaidjan. En una, Lachín —la que connecta el Karabakh amb la República d’Armènia—, es desplegaran soldats russos, que controlaran, a partir d’ara i durant els pròxims cinc o deu anys la carretera, que quedarà oberta perquè els armenis puguin accedir a Stepanakert, la capital de l’Alt Karabakh.
Shusha, que va ser la segona ciutat del Karabakh i d’una importància històrica enorme, conquistada fa dos dies per l’Azerbaidjan, passarà en mans dels azerbaidjanesos. Shusha, que abans de la primera guerra del Karabaj era de majoria azerbaidjanesa, era poblada fins fa uns dies per desenes de milers d’armenis. Com els azerbaidjanesos fa 30 anys, els armenis ja no tornaran a casa.
Nou corredor
Nou corredorEn l’acord, a més, s’estipula que Armènia permetrà que, dins del seu territori nacional, s’obri una nova carretera que serveixi de corredor perquè l’Azerbaidjan pugui connectar-se a Nakhtxivan , un tros de territori azerbaidjanès separat dels altres territoris del país per una franja de territori armeni. També forces de pacificació russes controlaran aquesta nova carretera.
«Vaig dir que els perseguiríem com gossos i ho hem fet. El món ha vist el nostre puny de ferro. ¡Hem demostrat que sí que hi havia una solució militar al conflicte!», ha dit el president de l’Azerbaidjan, Ilham Aliyev, aquesta matinada passada, en un discurs de victòria, en el qual, somrient, es reia del primer ministre armeni.
Notícies relacionades«¿Què ha passat, Pashinyan? ¿Què ha passat? Ara, la fase militar ha acabat. Comença la fase política. Però a la nostra gent: ¡Felicitats! ¡Tornem! ¡Torneu! ¿Hi pot haver una felicitat més gran que aquesta? ¡El Karabakh és nostre!», ha continuat Aliyev.
Mentrestant, a Erevan, la capital armènia, el centre de la ciutat s’ha convertit en una manifestació violenta en contra de Pashinyan i l’acord de pau. Aquesta capitulació deixa molt debilitat el primer ministre armeni, que va arribar al poder fa dos anys gràcies a una revolució democràtica
- Tennis Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La Generalitat reclama 71 milions a 9.500 famílies
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Presentació en el COE Ser esportista olímpic i militar