polèmica als EUA

Fa quatre anys que Trump orquestra l'acusació de «frau electoral» demòcrata

El president, que ja va acusar Obama de tupinada, encoratja periòdicament a les xarxes els dubtes sobre l'escrutini

41120 elecciones eeuu ep / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb una actitud desafiadora i enutjada, suposadament sorprès per no haver sigut ja nomenat guanyador malgrat que el recompte continua i Joe Biden va lleugerament per davant, Donald Trump ha acusat aquest dimecres els demòcrates de «robar» les presidencials. El missatge ha sigut etiquetat ràpidament per Twitter com a enganyós, una cosa que passa amb freqüència amb el compte del president nord-americà. El seu contingut no suposa cap novetat. Fa anys que el líder republicà sembra dubtes sobre els comicis.

A la campanya del 2012, el milionari novaiorquès va assegurar que l’elecció de Barack Obama havia sigut una «impostura», recollint el rumor, sense cap aliment fàctic, que durant l’escrutini es van suprimir vots a favor del seu rival, el republicà Mitt Romney, que va aconseguir el 47,2% de recolzaments davant el 51,06% del demòcrata. «Aquestes eleccions són una mascarada. No som una democràcia», va escriure Trump a Twitter.

Els missatges contra Clinton

Quatre anys més tard, ja com a candidat republicà després de guanyar les primàries del partit, l’ara president va multiplicar les acusacions sobre un possible frau electoral. «Per descomptat que els fraus electorals es produeixen abans de l’escrutini i durant la jornada electoral», va tuitejar Trump l’octubre del 2016, després que es conegués un vídeo del 2005 en el qual es vantava de «grapejar» les dones i «agafar-les pel cony». Durant aquells dies, el republicà, trencant per complet la tradició electoral nord-americana, es va negar a reconèixer el resultat si perdia. «Ja ho veurem», va dir.   

Notícies relacionades

Un mes després, el novembre del 2016, va afirmar que no només havia guanyat les eleccions, sinó també l’anomenat vot popular (és a dir, el nombre total de sufragis), una cosa completament falsa: Hillary Clinton, la seva adversària demòcrata, va aconseguir un 48,18% de recolzaments, davant el 46,09% de Trump. «He guanyat, si restem els milions de persones que han votat il·legalment», va assenyalar, al·ludint a un presumpte «frau» a Virgínia, New Hampshire i Califòrnia.

La retòrica de Trump durant aquesta campanya no ha sigut diferent. Al contrari. Durant l’estiu, el republicà no ha parat de sembrar dubtes sobre el procés electoral, davant la importància que en aquests comicis ha tingut el vot per correu, a causa de la pandèmia del coronavirus. Aquest escrutini, va assenyalar, «serà el més trucat de la història dels Estats Units». El milionari novaiorquès va reclamar fins i tot el passat 24 de setembre que s’anul·lés el vot per correu. «Desfeu-vos d’aquestes paperetes i tot serà molt pacífic», va advertir. I en una declaració similar a la de quatre anys enrere, però molt més perillosa a l’estar ell en el poder, no es va comprometre a reconèixer els resultats i propiciar una traspàs de poders pacífic si no era el guanyador.