RECOMPTE DISPUTADÍSSIM

Donald Trump s'atribueix la victòria sense tenir els vots necessaris

El president anuncia que recorrerà al Tribunal Suprem perquè «pari el recompte de vots»

Biden mostra confiança en el resultat i demana paciència als seus seguidors fins que es comptin tots els vots

trump-liandola / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Els Estats Units s’han aixecat aquest dimecres tan dividit com ho estava abans de les eleccions, amb un mapa electoral que amb prou feines ha variat i amb l’amenaça latent d’una llarga batalla judicial per davant. Aquest és el dibuix que esbossen els resultats provisionals, sense un clar guanyador a aquestes hores i la possibilitat que no es conegui el desenllaç fins d’aquí diversos dies. Precisament l’escenari que tothom volia evitar per dissipar l’explosiva tensió que s’ha apoderat del país. No ho aconseguirà perquè, en un atac sense precedents a la legitimitat de la seva democràcia, el president Donald Trump s’ha atribuït falsament la victòria després de denunciar un frau que no existeix. L’aterridora crònica anunciada que telegrafia durant mesos. [Seguiu l’escrutini de les eleccions als EUA 2020 en directe.]

«Ho estem guanyant tot. Estem a punt per a una gran celebració. Els resultats són fantàstics», ha dit en la seva compareixença a la Casa Blanca. «Per mi, hem guanyat aquestes eleccions», ha deixat anar, malgrat no tenir els vots necessaris i malgrat que el recompte no ha finalitzat. «Queda clar que hem guanyat a Geòrgia. Hem guanyat Carolina del Nord, Pennsilvània», ha enumerat després sense importar-li que això no sigui cert. Els resultats a l’estat clau de Pennsilvània no es coneixeran fins d’aquí uns dies. I tampoc Carolina del Nord ni Geòrgia havien acabat el disputat recompte. 

No s’hauria de subestimar l’intent del president per emmetzinar el recompte i subvertir el resultat encara incert dels comicis, una maniobra que arriba després de quatre anys d’ofensiva contra els pilars de la democràcia nord-americana. «Clarament havíem de guanyar aquestes eleccions i, de sobte, tot s’ha parat», ha dit Trump al comparèixer a la Casa Blanca davant de diversos centenars de seguidors. «Això és un enorme frau i anirem al Suprem». Però el cert és que res s’ha parat. Simplement els resultats estan tardant tant com s’havia previst en diversos estats davant els rècords arribats pel vot anticipat, una de les conseqüències de la pandèmia, que travessa pel seu pitjor moment als EUA.  

Tot sembla indicar que la sort de les eleccions es decidirà als tres industrials de l’Oest Mitjà que el novaiorquès va arrabassar als seus rivals fa quatre anys: PennsilvàniaMichigan i Wisconsin. Trump té avantatge en tots, però no es descarta que puguin canviar de color una vegada es comptabilitzi tot el vot per correu, que hauria d’afavorir de forma aclaparadora els demòcrates. La lentitud del recompte és obra del seu partit, que mana en les tres legislatures. Totes es van oposar a canviar la llei perquè pogués començar abans del 3 de novembre, com s’ha fet en altres estats. 

Venen temps complicats. No només per les amenaces de Trump, sinó per l’enquistament del mapa electoral, que amb prou feines ha variat en un reflex de l’extrema polarització dels últims anys. I com va passar el 2016, tampoc les enquestes han servit aquesta vegada per anticipar el resultat. Els demòcrates les prometien molt felices fins que tot va començar a torçar-se a Florida, on Trump s’ha imposat per poc més de tres punts. L’explicació sembla ser la desbandada dels hispans, que segons els sondejos a peu d’urna haurien recolzat Biden per marges bastant més estrets del suport que va obtenir Hillary Clinton el 2016. 

El republicà també ha salvat altres places del sud on els seus rivals havien posat moltes esperances, com Geòrgia, Texas i Carolina del Nord. Cap dels tres ha completat l’escrutini, però tot sembla indicar que no es mouran en el tram final. Tampoc canviaran de mans Iowa i Ohio, un estat industrial que fa anys que elegeix el guanyador de les eleccions des de finals del segle XIX. Només s’ha equivocat en dues ocasions. I aquesta vegada ha tornat a apostar per Trump per un avantatge molt semblant a la de fa quatre anys, malgrat les seves promeses incomplertes per rellançar les manufactures de la regió

Notícies relacionades

Els demòcrates no donen per perdudes les eleccions, les més atípiques i transcendentals de la història recent. «Mantingueu la fe, guanyarem això», va afirmar Biden en un breu des de Delaware en què va demanar als seus seguidors paciència fins que es coneguin els resultats definitius. «Ens sentim bé veient on som», va assegurar l’exvicepresident de Barack Obama. «A causa del volum sense precedents del vot anticipat, sabíem que això tardaria bastant. Hem de ser pacients fins que es comptin tots els vots». 

El demòcrata va aconseguir mantenir estats com Virgínia i Minnesota i li va donar la volta a Arizona, que per primera vegada des del 1996 s’ha allunyat dels republicans. Biden s’ha quedat lluny de les millors expectatives, però com demostra l’actitud de Trump manté les opcions de victòria. És possible que hagi de dilucidar-se als tribunals, un escenari que ja contemplava el seu partit. El president sembla disposat a morir matant. Només falta saber si arrossegarà el país en la seva potencial caiguda.