RUMB A LA CASA BLANCA

'Fact-check' al discurs de Donald Trump en les eleccions als EUA 2020

El president dels EUA s'ha atribuït falsament la victòria electoral quan el recompte no ha acabat

zentauroepp55748580 trump usa201104094653

zentauroepp55748580 trump usa201104094653 / MANDEL NGAN

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Eva Cantón

Donald Trump s’ha atribuït la victòria en les eleccions presidencials del 2020 sense disposar, segons l’escrutini provisional, dels 270 vots electorals necessaris per proclamar-se vencedor. El president dels Estats Units ha justificat aquesta asseveració en una sèrie de dades del recompte que inclouen mentides i mitges veritats. Revisem la veracitat d’algunes afirmacions de Trump.

«Nosaltres hem guanyat aquestes eleccions»

Els comicis encara no tenen un clar guanyador. El candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, ha aconseguit fins ara 220 vots electorals, mentre que l’aspirant republicà compta amb 213. Per guanyar la presidència es requereixen 270 vots electorals i l’escrutini tan ajustat a hores d’ara en estats clau com PennsilvàniaMichiganWisconsin i Geòrgia, fan impossible aventurar qui serà el vencedor. Cert és que el recompte dona ara mateix avantatge a Trump en tots aquests estats, però les seves autoritats han advertit que necessitaran més hores, i fins i tot dies, per comptar tots els vots, degut en part a l’augment del volum de vot per correu arran de la pandèmia.

«Això és un frau per al poble nord-americà»

Cap autoritat judicial ni electoral ha constatat, almenys de moment, que s’hagi produït algun tipus de frau en el recompte de les paperetes. Fins i tot l’FBI mateix ha desmentit tal sospita. Trump basa la seva afirmació en el fet que alguns estats clau hagin anunciat que no podran acabar l’escrutini avui. El mandatari i la seva campanya han aplanat el terreny per a possibles judicis des de fa mesos, al sembrar desconfiança en el vot per correu –malgrat que no hi ha proves que pugui portar a un frau generalitzat– i insistir que el resultat que hauria de comptar és el de la nit electoral.

«Milions i milions de persones han votat aquesta nit per nosaltres»

Això sí que és cert, però Biden té avantatge. En vot popular, Trump acumula ja 64,6 milions de paperetes. El seu contrincant demòcrata suma 66,2 milions de sufragis.

«Un grup molt trist de gent està mirant de privar el dret al vot»

Trump llança una acusació als demòcrates que per ara no se sustenta en cap prova per part de les autoritats electorals. De fet, el vot per correu i avançat ha batut tots els rècords a causa del coronavirus, amb més de 102 milions d’electors. El president dels EUA ha qüestionat agressivament durant tota la campanya electoral els procediments establerts en alguns estats clau, com Pennsilvània, per acceptar i comptar aquells vots per correu que arribessin després del dia de les eleccions.

«Hem guanyat a Pennsilvània, Michigan, Carolina del Nord i Geòrgia»

Trump s’ha proclamat vencedor en aquests estats clau en un moment en què les autoritats electorals no havien donat dades definitives i les projeccions dels mitjans de comunicació encara no apunten a un clar vencedor, amb desenes de milers de vots encara per comptabilitzar. El discurs del president s’ha produït cap a les dues de la matinada (hora de Washington), quan el candidat republicà tenia avantatge en els quatre estats que ha esmentat, però amb una diferència molt estreta respecte al seu rival. És possible que la balança s’acabi inclinant a favor seu en aquests territoris, però ara mateix és incert afirmar-ho amb tanta rotunditat.

«Intenten robar-nos l’elecció»

Poc després que Biden demanés als seus simpatitzants mantenir l’optimisme i armar-se de paciència perquè eren «en el bon camí» per guanyar les eleccions, Trump li responia des del seu compte de Twitter. «Anem guanyant, però miren de robar-nos l’elecció. Mai deixarem que ho facin. No es poden repartir els vots després del tancament dels col·legis electorals», va deixar anar a la xarxa social, que va bloquejar el missatge advertint els usuaris que l’afirmació de Trump era potencialment enganyosa. «Una part o la totalitat del contingut compartit en aquest tuit és contestable i susceptible de ser enganyós respecte a la manera de participació en una elecció o un altre procés cívic», indicava Twitter.

«No volem que trobin paperetes a les 4 del matí»

Notícies relacionades

Darrere de l’amenaça d’acudir al Tribunal Suprem per denunciar –fins ara sense proves– un frau electoral, hi ha l’estratègia de Trump de sembrar dubtes sobre el vot per correu, que podria decantar la balança del costat demòcrata en estats clau. No obstant, ni el president ni el Tribunal Suprem tenen potestat en aquest moment per suspendre el recompte de vots. «Ahir a la nit tenia un bon avantatge en molts estats clau. Després, un per un, van començar a desaparèixer màgicament amb el recompte de paperetes sorpresa», ha tuitejat aquest dimecres.

«Clarament, anàvem a guanyar aquestes eleccions i de sobte tot s’ha parat»

Això no és així. No s’ha parat res. El que ocorre, com era previsible, és que els resultats estan tardant a conèixer-se en molts estats perquè el vot anticipat ha arribat a rècords a causa del temor de molts electors a acudir físicament a les urnes a causa del coronavirus. A més, la lentitud en el recompte del vot per correu a PennsilvàniaMichigan i Wisconsin –estats decisius per aconseguir la Casa Blanca– és atribuïble a la negativa del Partit Republicà a reformar la legislació perquè l’escrutini pogués començar abans del 3 de novembre, com han fet altres estats.