el futur d'europa

Von der Leyen diu que hi ha «progressos» en les negociacions post-'brexit'

La presidenta de la Comissió Europea adverteix, no obstant, que queden encara diversos obstacles per superar amb el Regne Unit, sobretot en matèria de pesca i competència

zentauroepp55652174 european council president charles michel  right  and europe201029191245

zentauroepp55652174 european council president charles michel right and europe201029191245 / Olivier Hoslet

1
Es llegeix en minuts
Afp

Els negociadors de la Unió Europea han fet «progressos» en les converses per arribar a un pacte comercial post-‘brexit’ amb el Regne Unit, tot i que encara falta arribar a acords en diversos temes, com la pesca, en un moment en què el procés passa per una «fase crítica». «Progressem bé, però en els dos punts més importants, la igualtat de les condicions de competència i la pesca, ens agradaria haver avançat més», ha afirmat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una conferència de premsa després de sortir d’una minicimera entre la Unió Europea (UE) i el Canadà.

El Regne Unit, que oficialment va abandonar la UE el 31 de gener, continuarà aplicant normes europees fins al final d’aquest any. Londres i Brussel·les s’esforcen per aconseguir un acord comercial que entraria en vigor a partir de l’1 de gener del 2021. Un objectiu comú que evitaria un efecte potencialment devastador per a l’economia.

Mecanisme de desacords

Notícies relacionades

Les negociacions han entrat «des de fa una setmana» en «una fase crítica» i intensa, ha recordat Von der Leyen. Les negociacions ara se centren en l’accés dels europeus als caladors en aigües britàniques, les garanties exigides a Londres en matèria de competència i la manera d’abordar les diferències que puguin sorgir en el futur acord.

Aquest mecanisme per resoldre desacords, que s’haurà de posar en marxa si una de les dues parts no compleix el pactat, particularment en matèria de competència, és «crucial», ha insistit la presidenta de la Comissió. «És el punt en què haurem de treballar en profunditat els pròxims dies», ha afegit.