CINE I POLÍTICA

Hollywood entra en campanya per fer fora Trump

Estrelles del cine i la música nord-americana redoblen les seves crítiques contra el president pocs dies abans de les eleccions i recolzen la candidatura de Joe Biden

jgarcia47121084 91st academy awards     vanity fair     beverly hills  calif190225172849

jgarcia47121084 91st academy awards vanity fair beverly hills calif190225172849 / DANNY MOLOSHOK

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hollywood no només es fan pel·lícules. Des de fa anys la meca del cine californià s’ha consolidat com una poderosa veu del progressisme nord-americà, fent política a través de l’imaginari col·lectiu però també prenent posició en un país cada vegada més polaritzat. Quan falten només dues setmanes per a les eleccions, cada vegada són més les grans figures del cel·luloide que han exterioritzat el seu somni que Donald Trump no estengui el seu mandat quatre anys més.

L’estrident arribada del milionari conservador a la Casa Blanca va reactivar la implicació política de cineastes majoritàriament acomodats durant els anys de presidència de Barack Obama. Segons un estudi de la Universitat del Sud de Califòrnia, la representació d’identitats racials i ètniques no blanques pràcticament no va progressar entre el 2007 i el 2014, una cosa que en els últims anys sí que ha canviat. Mentre la bretxa política es fa gegant i els conflictes racials tornen a la superfície, Hollywood ha millorat. El 2019, 31 de les 100 pel·lícules més taquilleres tenien protagonistes no blancs, un augment del 138% respecte al 2017.

Malgrat continuar sent desigual, la sensibilització del cine nord-americà a la pantalla ha coincidit també darrere les càmeres. Així, sota el mandat de Trump, els discursos polítics s’han convertit en norma en la majoria d’entrega de premis, i el president ha sigut el principal objectiu de les crítiques. Des de l’obertament «que et fotin» de Robert De Niro durant els premis Tony al més subtil «feu el correcte» de Spike Lee en la cerimònia dels Oscars.

Molts recolzaments

La llista d’actors i actrius que estan utilitzant la seva popularitat com a megàfon per recolzar la candidatura presidencial de Joe Biden és llarga. Des dels que sempre han sigut políticament actius, com Robert RedfordWhoopi Goldberg i Mark Ruffalo als que, com Dwayne ‘La Roca’ Johnson, han fet públic el seu vot per primera vegada.

Molts d’ells han contribuït de la seva butxaca a rellançar les opcions de Biden. A finals d’agost un acte virtual va aconseguir recaptar fins a set milions de dòlars per a la candidatura de l’exvicepresident amb el recolzament de personalitats tan variat com el còmic Larry David i l’actor i director Shia LeBeouf.

Però no tots els recolzaments als demòcrates han de ser directes. Malgrat les restriccions per la pandèmia, Hollywood ha continuat llançant consignes progressistes des de la pantalla. Des del capítol especial de ‘El ala oeste de la Casa Blanca’ —ressuscitada 14 anys després del seu final en recolzament al grup no partidista de Michelle Obama per impulsar el vot— a la seqüela de Borat, amb la qual Sacha Baron Cohen vol revelar la «perillosa deriva cap a l’autoritarisme» dels EUA.

En un dels recents esforços per implicar-se en la importància d’aquestes eleccions, dijous passat 100 actors, productors i escriptors van demanar a la cadena NBC que no televisés l’entrevista a Trump a la mateixa hora que ABC emetia la de Biden. Entre ells, hi havia Sterling K. Brown, protagonista de ‘This is us’, i Seth MacFarlane, creador de ‘Padre de Familia’.

D’altra banda, es fa difícil trobar grans noms de la indústria que recolzin obertament Trump, fins i tot entre els tradicionalment republicans. El gir xenòfob del partit sota el lideratge del magnat va portar reconeguts actors de dretes com Robert Duvall i Clint Eastwood a replantejar-se el seu vot i d’altres, com Robert Downey Jr. i Arnold Schwarzenegger, a donar el seu suport a Hillary Clinton. Entre els que recolzen directament la reelecció de Trump queden James Woods, Dennis Quaid i Jon Voight.

Política i música

Notícies relacionades

La implicació en unes eleccions que es preveuen turbulentes van més enllà dels assolellats turons californians i la indústria cinematogràfica del país. En el món musical tampoc han sigut poques les celebritats que han criticat la gestió de Donald Trump i que han mirat de mobilitzar l’electorat més jove. És el cas de l’estrella del pop Ariana Grande, que va demanar a través del seu compte d’Instagram (203 milions de seguidors) als ciutadans de Florida que es registressin per poder participar en les eleccions. Poc després, la web de registres es va bloquejar.

Abans, Grande havia recolzat obertament el demòcrata Bernie Sanders, que malgrat perdre en les primàries contra Biden també va convèncer altres grans noms de la música que anaven de Roger Waters a Miley Cyrus, passant per Foo FightersHans ZimmerNeil Young i Cardi B. Biden també comptarà amb el suport de Taylor Swift, que va anunciar el seu vot fa dues setmanes en un intent d’utilitzar la seva veu com a icona global per mobilitzar el vot jove. Que això es tradueixi a les urnes és una altra història.