crisi sanitària

Trump diu «idiota» al principal epidemiòleg dels EUA

El president arremet contra Anthony Fauci i diu voler girar full de la pandèmia

trump-fauci

trump-fauci / MANDEL NGAN (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, vol girar full respecte a la pandèmia quan queden 15 dies per a les eleccions de novembre. Per fer-ho no dubta a insultar els experts en salut del país al anomenar-los «idiotes», entre els quals, el principal epidemiòleg del país, Anthony Fauci. 

«La gent està cansada de la Covid. La gent està cansada d’escoltar Fauci i tots aquests idiotes», va dir Trump al seu equip de campanya, amb referència a l’epidemiòleg Anthony Fauci i a la resta d’experts sanitaris nord-americans.

Després, en un míting a l’estat clau d’Arizona, Trump va insistir que els ciutadans no volen parlar més de la Covid-19, malgrat que els Estats Units estan registrant un nou auge de contagis i hospitalitzacions, amb una mitjana de 56.000 nous casos al dia.

Trump reaccionava així a una entrevista emesa aquest diumenge per la cadena CBS, en la qual Fauci va dir que no l’havia sorprès «en absolut» que el líder es contagiés de la Covid-19, i que el mandatari «de vegades equipara portar una mascareta amb una debilitat».

Una institució no partidista

El president va flirtejar amb la idea d’acomiadar Fauci i va dir que seria una «bomba», però després va admetre que seria massa polèmic, ja que el director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA és tota una institució no partidista, que ha assessorat sis mandataris.

En el primer de dos mítings a l’estat clau d’Arizona, Trump es va burlar fins i tot del seu rival en les eleccions del 3 de novembre, el demòcrata Joe Biden, a l’assegurar: «Ell vol escoltar el doctor Fauci».

Biden, que no va tenir actes de campanya aquest dilluns, va respondre en un tuit amb un senzill «sí», i va arremetre en un comunicat contra Trump per atacar Fauci.

«Senyor president, vostè té raó en una cosa: el poble nord-americà està cansat. Estan cansats de les seves mentides sobre aquest virus [...], que vostè es negui a prendre’s seriosament aquesta pandèmia», va remarcar l’exvicepresident nord-americà.

TRUMP DEMANA NO PARLAR DE LA PANDÈMIA EN EL DEBAT

La gestió de la crisi de la Covid-19 és el gran taló d’Aquil·les de la campanya de Trump, i el mandatari vol que se’n deixi de parlar: aquest dilluns va titllar de «bastards repugnants» els responsables de la cadena CNN per continuar informant sobre una malaltia que ha matat més de 220.000 nord-americans.

L’interès de la campanya de Trump per desviar l’atenció de la pandèmia que fa un parell de setmanes va afectar el mateix president és tan gran que aquest dilluns es van queixar per la perspectiva que aquest tema formi part del debat que aquest dijous enfrontarà Trump i Biden a Nashville (Tennessee).

«Esperàvem que la política exterior seria el tema del debat del dia 22. Els instem a avaluar de nou els temes» previstos, va dir el cap de la campanya de Trump, Bill Stepien, en una carta enviada a la independent Comissió de Debats Presidencials (CPD).

Stepien es queixava així per la decisió de la moderadora del debat de dijous, la periodista Kristen Welker, de no centrar només l’intercanvi en temes de política exterior, sinó incloure també preguntes sobre la Covid-19 i el canvi climàtic, assumptes més difícils per a Trump.

LA CAMPANYA DE TRUMP VEU UNA CONTESA «AJUSTADA»

No obstant, i tot i que Biden manté un avantatge d’uns 10 punts a les enquestes en l’àmbit nacional, Trump i la seva campanya van assegurar aquest dilluns que estan segurs que acabaran imposant-se en les eleccions contra tot pronòstic, com van fer el 2016.

Notícies relacionades

«Mai hi ha hagut un moment, en cap de les meves dues campanyes, en què hagi sentit que teníem més opcions de guanyar que ara mateix», va tuitejar el president.

En una roda de premsa telefònica, Stepien va admetre que la contesa està «ajustada», però va pronosticar que Trump guanyarà els estats clau de Florida i Nevada, i va anunciar una inversió de 55 milions de dòlars en anuncis televisius en aquests dos territoris i a Arizona, Iowa, Michigan, Wisconsin, Pennsilvània, Carolina del Nord i Geòrgia.