DEFENSA DE LA REPÚBLICA

Manifestació multitudinària a París pel professor decapitat per un islamista

Puja a 11 el nombre de detinguts per l'assassinat del mestre que va mostrar les caricatures de Mahoma

undefined55477744 people gather at the place de la republique in paris  to pay201018172423

undefined55477744 people gather at the place de la republique in paris to pay201018172423 / CHARLES PLATIAU

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Milers de persones es van manifestar aquest dissabte a la Plaça de la República de París i en altres ciutats franceses per rendir homenatge a Samuel Paty, el professor d’història decapitat per un jove divendres als afores de la capital francesa, en un acte considerat per les autoritats com un atemptat terrorista islamista. Molts dels manifestants portaven pancartes en les quals es podia llegir «Jo soc Samuel» o «Jo soc professor», lemes inspirats en el «Jo soc Charlie» que es va alçar el 2015 com a clamor mundial per condemnar l’atac contra la publicació satírica Charlie Hebdo. Els investigadors creuen que Paty va ser assassinat per haver mostrat als seus alumnes en una classe de llibertat d’expressió les  caricatures de Mahoma del setmanari.

Les concentracions van ser convocades per organitzacions antiracistes i pacifistes i s’hi van sumar partits polítics (excepte els de dretes) i els sindicats de l’ensenyament. «No tenim por. No ens dividiran», va publicar el primer ministre, Jean Castex, a Twitter. «Siguin les que siguin les nostres diferències polítiques, sindicals o de qualsevol altre tipus, hem de demostrar unitat i demostrar que no tenim por dels enemics de la República. La unitat és la condició per a l’èxit», va dir, per part seva, el ministre d’educació, Jean-Michel Blanquer.

Expulsió de radicals

El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va anunciar que ha instruït a la policia per expulsar 231 estrangers que resideixen il·legalment al país i estan fitxats per la seva radicalització islamista. D’aquests, 180 estan actualment empresonats.

Mentrestant, continua la investigació de l’assassinat de Samuel Paty. El nombre de detinguts va augmentar ahir en 11, després de l’arrest d’un amic de l’autor material, un refugiat rus d’origen txetxè de 18 anys que va morir per trets de la policia al resistir-se a la seva detenció.

També s’investiga el paper que va tenir en l’atac Abdelhakim Sefraoui, conegut propagandista islamista que va acudir amb el pare d’una alumna de Paty a la directora de l’institut per exigir el seu acomiadament. Sefraoui és conegut per les seves campanyes antisemites i ha atacat imams per la seva moderació.

La possible implicació dels moviments islamistes radicals preocupa els serveis d’intel·ligència i el Govern francès. Aquests moviments islamistes «minoritaris, busquen convèncer els musulmans que França és un país islamòfob. Estan mirant d’utilitzar-los», va dir a l’AFP Laurent Nuñez, coordinador nacional d’intel·ligència i lluita contra el terrorisme. «I al menor incident, es posen a treballar».

Denúncies en xarxes socials

Sefrioui, conegut per la policia, és el fundador del col·lectiu Xeic Yassin, que porta el nom del fundador de Hamàs, assassinat per l’exèrcit israelià el 2004. A principis d’octubre, va acompanyar el pare d’una alumna de l’escola on ensenyava Paty per demanar l’acomiadament del professor, que havia mostrat caricatures de Mahoma als seus alumnes.

Fa uns dies, presentant-se com a «membre del Consell d’Imams de França», havia difós un vídeo a Youtube en el qual denunciava el professor, anomenant-lo «esbirro». També va ser Sefrioui qui, en un altre vídeo difós a la mateixa plataforma, va interrogar l’alumna i va cridar a la mobilització.

No obstant, el fiscal nacional antiterrorista Jean-François Ricard no va parlar dissabte en la seva conferència de premsa de cap connexió entre aquest home i l’assassí.

Ressorgiment radical

Notícies relacionades

Una font pròxima al govern destaca el paper dels «missatges d’odi a les xarxes socials que alimentin els joves». L’atmosfera d’odi a les xarxes va acompanyada d’un ressorgiment dels moviments islamistes radicals, segons Núñez, que assenyala el context actual, amb «el judici de Charlie [Hebdo], la republicació de les caricatures i el discurs del president Macron sobre una pròxima llei destinada a reforçar el laïcisme i a lluitar contra el separatisme islamista».

El judici és el dels còmplices en els atacs de gener del 2015 contra Charlie Hebdo, on van morir 12 persones, en represàlia per la publicació d’aquestes mateixes caricatures.