INVESTIGACIÓ OBERTA PER TERRORISME

Decapitat a París un professor que va mostrar caricatures de Mahoma a classe

El sospitós del crim va ser abatut per la policia després d'amenaçar els agents amb una arma blanca

La Fiscalia Nacional Antiterrorista serà l'encarregada d'aclarir els detalls del succés

undefined55478717 topshot   people gather as as person holds a cover of french201019091024

undefined55478717 topshot people gather as as person holds a cover of french201019091024 / GEORGES GOBET

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Tres setmanes després de l’atac amb arma blanca que va deixar dos ferits greus als voltants de l’antiga seu de ‘Charlie Hebdo’, França va tornar a activar l’alarma antiterrorista després de descobrir el cos d’un home decapitat a Conflans Saint-Honorine, al nord-oest de París, aquest divendres 16 d’octubre a la tarda. Segons fonts policials citades pel diari ‘Le Monde’, la víctima, professor d’institut d’història i geografia, pel que sembla, va ensenyar als seus alumnes les caricatures de Mahoma en el marc d’una classe sobre la llibertat d’expressió.

La Fiscalia Nacional Antiterrorista serà l’encarregada d’aclarir els detalls del succés en el marc d’una investigació oberta per «assassinat amb connexió amb associació criminal terrorista». El presumpte responsable de l’atac, que es va resistir al seu arrest, va ser abatut per la policia a la comuna limítrofa d’Éragny. Les autoritats es van veure obligades a establir un important perímetre de seguretat tement la presència d’artefactes explosius al cos de l’agressor. Segons el diari ‘Le Parisien’, l’assaltant és un home de nacionalitat algeriana de 48 anys, tot i que altres fonts asseguren que era un jove de 18 anys nascut a Moscou.

El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, de tornada a París des del Marroc, on es trobava en viatge oficial, per unir-se a la cèl·lula de crisi oberta aran dels fets. El mateix president francès, Emmanuel Macron, i el seu primer ministre, Jean Castex, van acudir al lloc dels fets.

«L’islamisme ens ha declarat la guerra»

En l’Assemblea Nacional, en un ambient de forta commoció, el president de la sessió parlamentària, Hugues Renson, va voler «reconèixer la memòria» del professor mort i condemnar aquest «atac abominable». El ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, no va tardar a afegir-se a l’onada de reconeixement i condemna: «Aquesta nit, la República ha sigut atacada amb el menyspreable assassinat d’un dels seus servidors, un professor. Penso en ell i en la seva família. La nostra unitat i fermesa són les úniques respostes a la monstruositat del terrorisme islamista. Ens enfrontarem a això», va escriure en el seu compte de Twitter.

Les reaccions en el terreny polític no es van fer esperar: «Un professor decapitat per haver ensenyat les caricatures de ‘Charlie Hebdo’: a França ens trobem en aquest nivell de barbàrie insuportable. L’islamisme ens ha declarat la guerra: hem d’expulsar-lo del nostre país per la força», va escriure en les seves xarxes socials la líder de l’extrema dreta, Marine Le Pen. «Les paraules són irrisòries per descriure la còlera després de l’atemptat [...] com ho seran les espelmes i els discursos [...] Hem de lliurar una veritable guerra contra el verí de l’islam radical [...] per erradicar-lo», va llançar en el mateix to el líder dels senadors del partit conservador Les Républicains (LR), Bruno Retailleau, en el seu compte de Twitter.

El terrorisme islamista, una amenaça latent

Notícies relacionades

El succés torna a posar sobre la taula l’envergadura de l’amenaça del terrorisme islamista a França. Igual que ho va fer el 25 de setembre passat l’atac ocorregut a escassos metres de l’antiga seu del setmanari satíric ‘Charlie Hebdo’. Després d’atacar dues persones amb una arma blanca, el sospitós va reconèixer durant els interrogatoris policials que la seva intenció no era cap més que atacar els periodistes del setmanari, empès per la «còlera contra ‘Charlie’» després de la seva decisió de tornar a publicar les caricatures del profeta Mahoma, amb motiu de l’obertura del procés judicial contra els atemptats comesos el gener del 2015.

En aquest context, el 2 d’octubre, Emmanuel Macron va presentar el seu projecte contra el «separatisme islamista», és a dir, contra els qui en nom de l’islam volen prendre el control en diferents parts del territori francès. «Hi ha un islamisme radical que porta a negar les lleis de la República, a banalitzar la violència i, a alguns ciutadans a elegir el pitjor», va dir llavors el president de la República. Aquesta ofensiva legal contra l’islamisme radical té com a objectiu reforçar la vigilància ideològica i financera d’associacions educatives, caritatives i culturals dedicades en realitat a l’adoctrinament i al proselitisme. 

Temes:

França París