DESPRÉS DE L'AUGMENT DE CASOS

França declara el toc de queda a París i altres zones metropolitanes

La mesura s'aplicarà de 21.00 a 6.00 hores i durarà entre quatre i sis setmanes

Les persones que no respectin la normativa s'enfrontaran a una multa de 135 euros

undefined55331180 file   in this oct 6  2020  file photo  french president emm201014192926

undefined55331180 file in this oct 6 2020 file photo french president emm201014192926 / Lewis Joly

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

França imposarà un toc de queda de les 21.00 hores a les 6.00 hores a partir de dissabte a les regions més afectades per l’epidèmia de Covid-19.  La mesura, anunciada després del decret de l’estat d’emergència sanitària pel Govern, té per objectiu reduir els «contactes privats» i durarà entre quatre i sis setmanes. París, així com tota la regió d’Île-de-France, Lilla, Rouen, Saint-Etienne, Tolosa, Lió, Grenoble, Marsella i Montpeller s’hauran de sotmetre a la nova normativa.

L’objectiu de la restricció és «posar fi a tot el que ha causat la propagació del virus en aquestes regions, és a dir, reunions privades, festes, aniversaris [...] en els quals es reuneixen entre 50 i 60 persones, nits de festa [...] perquè són vectors de l’acceleració del virus», va explicar Emmanuel Macron en una entrevista televisada. Limitar aquest tipus de trobades és «jurídicament impossible», va reconèixer aquesta mateixa setmana el seu primer ministre, Jean Castex. Així, la mesura posarà fre de forma indirecta a aquest tipus de reunions, convertides en veritables focus de contagi.

Efectes col·laterals

Segons el mandatari, no es tracta d’una «prohibició», sinó d’una «limitació», confirmant que es crearan certificats específics per justificar els desplaçaments. Les persones que no respectin la nova normativa s’enfrontaran a una multa de 135 euros.

El toc de queda, una mesura «proporcionada» segons el president, afectarà de manera inevitable restaurants, bars i teatres, obligats a tancar a partir de les 21.00 hores. Conscient dels efectes econòmics col·laterals lligats a la normativa, Macron va anunciar la «reactivació del sistema d’atur parcial [pel qual els treballadors reben fins a un 84% del seu salari net de les arques públiques] per als sectors afectats: hostaleria, cafès, restaurants, turisme, esdeveniments, cultura i esports». 

Una relativa normalitat

La nova limitació coincideix amb les declaracions del secretari d’Estat de transports, Jean-Baptiste Djebbari, que aquest dimarts va animar els francesos a viatjar els pròxims dies, coincidint amb les vacances escolars a França. Avançant-se a les crítiques que apuntarien a una seriosa contradicció en la seva estratègia, Macron va justificar la seva decisió: «sabem que quan estem en espais oberts, podem prendre l’aire [...] Així que demanar-li la gent que es quedi en un apartament i no vagi a un lloc de vacances seria honestament desproporcionat, fins i tot contrari a la intuïció».

Per ara, els establiments educatius –on es localitzen els principals focus de contagi, especialment a les universitats– i els comerços no es veuran afectats per cap restricció particular. «Hem d’aconseguir reduir els nostres contactes inútils [...] però hem de continuar tenint una vida social a la feina, on sabem com protegir-nos, perquè ara tenim la normativa de l’ús obligatori de la mascareta a l’escola, a l’institut, a la universitat», va explicar el president de la República. 

«Analitzar, alertar i protegir»

Així, malgrat la reacceleració del virus a les principals metròpolis franceses, el teletreball tampoc serà obligatori. Promogut en múltiples ocasions pel primer ministre i el ministre de Sanitat, Macron va reconèixer que no és «la panacea», recalcant especialment aquells empleats que es veuen obligats a treballar des de casa i, alhora, cuidar els seus fills. 

Notícies relacionades

A més del toc de queda, mesura reservada únicament a les regions més fràgils, Macron va detallar la seva nova estratègia sanitària basada en «analitzar, alertar i protegir». En les pròximes setmanes, França comercialitzarà els «test d’antígens», «aprovats per l’Organització Mundial de la Salut» i el resultat de la qual s’obté ràpidament, «serà un veritable canvi», es va felicitar el president. També promourà una nova aplicació mòbil –en substitució de la anterior, impopular i fallida– destinada a detectar els casos de contactes i reduir els focus de contagi. «Ens necessitem els uns als altres [...] Sortirem d’aquesta junts», va assegurar Macron als seus conciutadans, sotmesos a una nova i restrictiva estratègia per frenar la segona onada de Covid-19.

La compareixença de Macron a la televisió nacional i en horari de màxima audiència va tenir per objectiu acaparar l’atenció de la població davant el progressiu empitjorament de la situació sanitària per culpa de la pandèmia, que se salda ja amb prop de 33.000 morts al país i amenaça de col·lapsar les unitats de cures intensives de diverses zones hospitalàries, incloent París i la seva regió.