a partir d'aquest dissabte

El salari mínim més alt del món, 3.700 euros, entra en vigor a Ginebra

Aquesta nòmina no és tan alta en una ciutat on llogar un pis normal rarament baixa dels 2.000 euros al mes i no existeix la seguretat social

El salari mínim més alt del món, 3.700 euros, entra en vigor a Ginebra

SALVATORE DI NOLFI

Es llegeix en minuts
Efe

El cantó suís de Ginebra, una de les ciutats més cares del món, aplicarà a partir de demà dissabte una norma que obliga els ocupadors a pagar un salari mínim de 23 francs (21 euros) per hora, el que equival a uns 3.700 euros mensuals i suposa el salari mínim més alt del planeta. 

Aquest salari mínim, no tan alt en una ciutat on llogar un pis normal rarament baixa dels 2.000 euros al mes i no hi ha seguretat social, per la qual cosa cada persona ha de tenir una assegurança de sanitat privada que per a un home de mitjana edat supera els 500 euros mensuals per prestacions bàsiques. 

L’establiment d’una remuneració mínima horària va ser aprovat en un referèndum regional a finals de setembre i només s’aplica al cantó de Ginebra, on 80.000 votants, un 58% dels que van acudir a les urnes, van dir ‘sí’ a la iniciativa «23 francs és el mínim». 

En un país de tradició liberal com Suïssa, només Ginebra i dos altres cantons dels 26 que formen el país tenen un salari mínim, i els mateixos ginebrins havien rebutjat fixar-ne un en anteriors referèndums (2011 i 2014). 

El canvi d’opinió ha sigut associat pels analistes a la situació de crisi creada per la pandèmia de la Covid-19. 

Segons el diari francòfon ‘Le Temps’, la crisi econòmica que s’acosta ha portat molts ginebrins a témer que les condicions salarials empitjorin. 

La pandèmia també els ha fet valorar moltes feines essencials com els del sector de la sanitat. 

La ciutat, amb una economia molt dependent del turisme d’alta gamma associat als negocis i a la diplomàcia internacional, està sempre als primers llocs de les llistes d’urbs més cares del món, competint sovint amb Zuric, Singapur i Hong Kong. 

Fins ara, el salari mínim més alt del món eren els 12,1 euros per hora garantits als treballadors australians, el que mensualment es traduiria en uns 2.180 euros, xifra que Ginebra superarà amb escreix. 

El salari mínim de la ciutat suïssa també contrastarà amb els de la Unió Europea, on països veïns com Itàlia i Àustria no en tenen i, fins i tot, una nació amb alt cost de vida com és Luxemburg l’ha establert en tot just 2.141 euros mensuals. 

Notícies relacionades

El d’Irlanda, els Països Baixos, Bèlgica, Alemanya i França oscil·la entre els 1.706 euros del primer i els 1.539 de l’últim, d’acord amb les dades d’Eurostat. 

De la resta, únicament Espanya sobrepassa els mil euros, amb 1.108 (xifra similar als 1.122 euros dels Estats Units).