Govern, sindicats i patronal

El Govern, patronal i sindicats pacten apujar el salari mínim a 950 euros el 2020

La ministra de Treball reivindica el diàleg social: «És un dia molt feliç per a la democràcia»

«A nosaltres ens hauria agradat que hagués sigut menys», apunta el president de la CEOE

zentauroepp51878855 economia  yolanda diaz sindicatos patronal200122180120

zentauroepp51878855 economia yolanda diaz sindicatos patronal200122180120 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern acorda apujar el salari mínim fins als 950 euros el 2020, segons ha anunciat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, després de poc més d’una hora de reunió amb els sindicats CCOO i UGT i amb les patronals CEOE i Cepyme. La pujada s’efectuarà amb caràcter retroactiu a data 1 de gener del 2020 després de la seva entrada en vigor, però Díaz no va aclarir quan es publicarà en el BOE. 

«El principi de precaució diu que quan estigui tot llest ho anunciarem, quan tinguem tot l’expedient llest i preparat ho sabran», va avançar la ministra, que va advertir de la necessitat d’esperar almenys 7 dies per a la consulta pública, per la qual cosa, previsiblement, no arribaria al Consell de Ministres dedimarts que ve

 

La ministra ha recordat que, segons l’acord programàtic firmat entre Unides Podem i el PSOE per al seu pacte de Govern estableix el compromís del nou Executiu d’actualitzar el salari mínim fins a acabar la legislatura amb una xifra que sigui equivalent al 60% del salari mitjà a Espanya, en línia amb la Carta Social Europea. No obstant, no es va acordar l’esmentat camí per a aquest augment progressiu de l’SMI a causa que la patronal «no va donar el seu plàcet», segons van explicar els sindicats. 

El desembre de l’any passat es va produir la pujada del 22% del salari mínim fins als 900 euros, l’increment més gran des del 1977. Una pujada que el president del Govern, Pedro Sánchez, va executar sense acord a la taula i va desencadenar les crítiques de la patronal.

«No sempre guanyem»

Notícies relacionades

Amb un sabor agredolç, els representants de la patronal CEOE i Cepyme van advertir que, tot i que no són partidaris d’apujar el salari mínim, és millor fer-ho a 950 euros que a 1.000 euros. «A nosaltres ens hauria agradat que hagués sigut menys», va assenyalar el president de la CEOE, Antonio Garamendi. Garamendi defensa que apujar el salari mínim suposa induir els salaris de molts treballadors a l’economia submergida i sol exemplificar-ho en els llocs de treball del camp.

Per la seva banda, el president de Cepyme, Gerardo Cuerva, es va mostrar content que la pujada no hagi arribat tampoc a aquestes quatre xifres: «Per a les pimes no és bo però és millor que 1.000 euros». El president dels petits empresaris va reconèixer estar acostumats a negociar «i no sempre guanyem».