ÀSIA ORIENTAL

Pyongyang celebra el 75è aniversari del seu partit amb una desfilada militar nocturna

Kim Jong-un presideix la parada castrense, televisada en diferit i celebrada sense mascaretes protectores

«M'avergonyeix no haver pogut recompensar la vostra confiança», diu el mandatari nord-coreà en el seu discurs

zentauroepp55348801 a screen grab taken from a kcna broadcast on october 10 202201010175838

zentauroepp55348801 a screen grab taken from a kcna broadcast on october 10  202201010175838
zentauroepp55349361 this image made from video broadcasted by north korea s krt 201010175808

/

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una desfilada de masses sense mascaretes no atempta menys contra l’etiqueta global aquests dies que un assaig nuclear o un míssil intercontinental. Corea del Nord es va reivindicar com a vers lliure en la globalització amb els fastos del 75è aniversari del Partit dels Treballadors. Kim Jong-un va supervisar des de la llotja de la plaça de Kim Il Sung de Pyongyang una cerimònia que va unir els preceptius ingredients amb els inèdits. 

Entre els primers figura el mil·limètric pas de l’oca de les seves tropes, l’aparador de la seva terrisseria militar i el deliri del públic. I entre els segons es pot ressenyar la nocturnitat: de la desfilada se sabia que s’esdevindria dissabte i la casuística apuntava al matí, però el gremi de nordcoreòlegs i els serveis d’intel·ligència van passar ànsia fins que la televisió pública va emetre cap al tard les imatges gravades a la matinada anterior.L’horari clandestí i la mesquineria de les imatges topen de cara contra la finalitat d’espantar el món de les passades desfilades i remarca el missatge domèstic. Així s’explica el segon element inèdit: Kim Jong-un va expressar el més semblant a una disculpa que es recorda d’un líder en un país que li confereix un caràcter semidiví i el fa néixer en muntanyes sagrades sota un doble arc de Sant Martí.  

«Em sento avergonyit per no haver sigut capaç de recompensar-vos per la vostra enorme confiança», va confessar a la multitud Kim Jong-un. «Els meus esforços i la meva devoció no han sigut suficients per treure la nostra gent de les seves dificultats quotidianes», va afegir amb emoció. També va agrair els esforços dels militars davant els reptes del coronavirus i els tifons. No es van veure mascaretes, en contrast amb passats actes públics en què va participar el líder. 

Dificultats

Corea del Nord passa per dificultats greus fins i tot per als seus estàndards. Es desconeix com l’ha afectat el coronavirus: Pyongyang promet que no s’ha registrat cap cas i tant Seül com Washington ho neguen. És segur que les mesures de prevenció han castigat encara més a l’ economia. La vigència de les sancions internacionals després de més de dos anys de negociacions i les pluges pertinents estivals, que han provocat lliscaments i inundacions, han impedit que Kim complís la seva promesa de millorar les condicions de vida del seu poble.  

Sense novetats

El discurs va ser el més rellevant d’una desfilada que va aigualir les expectatives globals. S’esperava que Corea del Nord mostrés la «nova arma estratègica» que Kim havia promès mesos enrere. Potser un míssil intercontinental (ICBM, per les seves sigles angleses) amb combustible sòlid, més fàcil d’emmagatzemar i disparar que els de combustible líquid. Potser llançadores millorades. O fins i tot nous míssils de curt abast, menys mediàtics però més temibles en un escenari bèl·lic que els seus germans grans. Els experts militars de tot el món escorcollaran en les pròximes hores cada píxel per mesurar els progressos de la cursa armamentista nord-coreana. A les imatges s’endevinen uns ICBM, que serien els primers en ser mostrats en públic en més de dos anys. «Continuarem reforçant el nostre poder de defensa nacional per a una guerra defensiva», va aclarir Kim. 

Notícies relacionades

La discreció de la desfilada obeeix al moment geopolític. El procés de desnuclearització està encallat des que Donald Trump es va aixecar fa dos anys de la taula en la cimera de Hanoi. Trump ha promès que reprendrà les converses tan aviat sigui reelegit però a Pyongyang minva la paciència davant la falta d’avenços. El context empeny qualsevol excés nord-coreà però és comprensible que Kim prefereixi reservar els seus escarafalls fins i tot passats els comicis i no malgastar-los amb el candidat equivocat.  

«Kim espera les eleccions nord-americanes, acumula ja diversos mesos sense llançaments de míssils, ha enviat missatges de conciliació a Seül i fuig de les provocacions de moment», afirma Ramón Pacheco, professor de Relacions Internacionals del King College i expert en Corea del Nord. Amb la inèdita desfilada nocturna, afegeix, buscava tant dificultar les tasques d’intel·ligència com donar una imatge de normalitat. «És el 75 aniversari del partit i havia d’organitzar una desfilada perquè altrament s’haurien disparat les especulacions al món sobre els efectes del coronavirus».