EL FUTUR DE COREA DEL NORD

La germana de Kim Jong-un ja és la número dos del règim

Kim Yo-jong segueix acaparant poder en el règim més testosterònic i heteropatriarcal del planeta

El tirà ha posat a les seves mans les relacions amb Seül i Washington, que amenacen de descarrilar

zentauroepp41969805 epa101  incheon  corea del sur   09 02 2018   una delegaci n200822174927

zentauroepp41969805 epa101 incheon corea del sur 09 02 2018 una delegaci n200822174927 / YONHAP

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Kim Yo-jong segueix acaparant poder en el règim més testosterònic i heteropatriarcal del planeta. Kim Jong-un ha descarregat en la seva germana petita un nou paquet de competències que la converteixen ja en la número dos de facto del Govern. Kim Yo-jong, una ombra dos anys enrere, s’ha assentat a la cúpula d’un país que exigia carreres polítiques cuinades a foc lent.

La revelació surt d’una de les cícliques reunions a porta tancada dels parlamentaris sud-coreans amb els representants dels seus serveis d’espionatge. El tirà hauria posat a les mans de la seva germana les relacions amb Seül i Washington, que amenacen de descarrilar després d’uns anys de raonable sintonia. Formaria part d’un moviment més ampli en el qual altres capitostos també haurien rebut noves competències, segons les fonts citades per la premsa sud-coreana. Aclareixen també que l’autoritat de Kim Jong-un segueix incòlume i que la delegació sobre la seva germana no ha d’interpretar-se com una elecció successòria.

El gest, com sol passar amb Corea del Nord, ha generat un debat amb diferents interpretacions. Per uns, la xacrosa salut del dictador li ha recomanat aprimar la seva agenda diària. Per d’altres, amb aquest comandament més col·legiat busca repartir les culpes davant els hipotètics fracassos. La decisió arriba mesos després d’un congrés extraordinari del Partit dels Treballadors en què Kim Jong-un, amb una assumpció del fracàs contracultural, va admetre que els objectius econòmics no s’havien complert. Corea del Nord lidia amb inundacions i l’amenaça del coronavirus sense que els Estats Units hagin aixecat encara ni una sola de les sancions que escanyen la seva economia.

Successió

Les revelacions del NIS, o servei d’intel·ligència sud-coreà, exigeixen certa distància. Molts discuteixen si estan justificats els elefantíacs fons públics que rep una organització tan inclinada al fracàs: es va equivocar de germà en el debat successori després de la mort de Kim Jong-il i ha enterrat diversos comandaments nord-coreans que mesos després han sigut vistos en actes públics. Les informacions actuals, no obstant, són versemblants. Els nou anys en el poder i uns hàbits de vida escassament saludables han colpejat Kim Jong-un, les cícliques absències del focus del qual generen rumors insistents sobre la seva mort.

I les noves competències atribuïdes a la germana són consistents amb el seu paper més protagonista en l’esfera internacional. A ella li va atribuir la premsa nacional la decisió de volar amb explosius la seu d’una oficina de relació entre les dues Corees i setmanes després caracteritzava Seül com «un gos espantat». També ha enaltit Donald Trump per bastir ponts amb Pyongyang i oferir-li ajuda en la lluita contra el coronavirus.

Notícies relacionades

Kim Yo-jong és la més jove dels set fills de Kim Jong-il i comparteix mare amb el dictador. Tots dos han seguit un camí paral·lel des que van estudiar en una escola privada suïssa, però ella es va mantenir darrere les bambolines fins que el 2018 va anar als Jocs Olímpics d’Hivern de Pyeongchang (Corea del Sud) en representació del règim. Des del Departament de Propaganda ha rentat la cara al florit culte a la personalitat amb tècniques occidentals que afavoreixen la imatge de proximitat i s’ha convertit en l’assessora àulica del seu germà.

Una lideressa a Corea del Nord era quimèric anys enrere però al llinatge no li sobren alternatives. Kim Pyong-il, un mig germà, ha passat tres dècades a Europa. Kim Jong-nam va ser assassinat amb verí en un aeroport malaisi. I Kim Jong-chol ja va ser descartat pel seu pare per «efeminat» i incapaç de bregar amb els enemics que acumula el país.