CONFLICTE A LA PENÍNSULA COREANA

Seül acusa Pyongyang de l'assassinat d'un funcionari

El succés ocorregut a la frontera marítima dispara la tensió entre els enemics històrics

zentauroepp53184194 inter200924113850

zentauroepp53184194 inter200924113850

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Seül afirma que tropes nord-coreanes van executar i van incinerar un funcionari del sud desaparegut aquesta setmana a la frontera marítima entre els dos països, acte que va qualificar de «brutal» i «inhumà» i que promet incrementar la tensió a la península.

El funcionari, de 47 anys, va desaparèixer dilluns passat a plena llum del dia del vaixell del Ministeri de Pesca on treballava.

Quan els seus companys van reportar la desaparició a la guàrdia costanera, el barco, encarregat de supervisar activitats pesqueres, es trobava a uns 10 quilòmetres de la frontera marítima intercoreana al Mar Groc, la tensa i disputada Línia Límit Nord (LLN).

«Acte brutal»

«Com a resultat de l’exhaustiva anàlisi militar que hem fet de divers material d’intel·ligència, hem confirmat que Corea del Nord va cometre l’acte brutal de disparar i incinerar el cos d’aquest ciutadà de la República de Corea (nom oficial del Sud) en aigües nord-coreanes», va dir el Ministeri de Defensa Nacional del sud en un comunicat.

Per la seva banda, l’oficina presidencial sud-coreana també va condemnar amb duresa el succés i va instar Pyongyang a revelar tot el succeït entorn d’aquest «acte inhumà», segons un altre comunicat firmat pel vicedirector de l’Oficina de Seguretat Nacional, Suh Choo-suk.

El portaveu del Ministeri d’Unificació, Yoh Sang-key, va dir a Seül que l’acció «equival a abocar aigua freda sobre la nostra constant paciència i esforços per la reconciliació i la pau intercoreanes i és totalment contrària als anhels del nostre poble». Les autoritats del sud han mirat sense èxit de posar-se en contacte amb el Nord en relació amb el succés, una cosa que reflecteix el mal moment que viu la relació bilateral.

Des del fracàs de la cimera de Hanoi entre Pyongyang i Washington el febrer de 2019, el règim ha endurit la seva postura amb Seül i al juny va destruir l’oficina d’enllaç intercoreà al seu territori en protesta per l’enviament de propaganda per part d’activistes des del Sud. Des d’aleshores Pyongyang ha donat per retallades les línies de comunicació transfrontereres.

Primera víctima civil

És la primera vegada que un civil sud-coreà mor en mans de l’Exèrcit nord-coreà des del novembre del 2010, quan un bombardeig del nord sobre l’illa de Yeonpyeong, situada justament a la mateixa zona on va desaparèixer el funcionari, va costar la vida a dos habitants de l’illa i a dos soldats.

Notícies relacionades

Abans d’això, el juliol del 2008, soldats de l’Exèrcit Popular de Corea (KPA) van matar a trets una meridional que estava de vacances al complex turístic del nord de la Muntanya Kumgang i que aparentment va entrar en una zona militar restringida.

Segons la intel·ligència analitzada per Seül, una patrulla marítima nord-coreana va localitzar un dia després de la seva desaparició a la deriva el funcionari, que portava una armilla salvavides i estava agafat a un objecte flotant. Pel que sembla van deixar l’home a l’aigua i els soldats, coberts amb màscares antigàs, el van interrogar des de la coberta.