MALGRAT LA COVID

Tumults i aglomeracions per les vacances xineses

La quarantena de dues setmanes que exigeix la Xina després de tornar de l'estranger ha impedit aquest any que la classe mitjana viatge fora del país

Prop de 600 milions de turistes, al voltant del 40% de la població total, han viatjat en aquest període

undefined55300569 beijing  china   07 10 2020   tourists walk at wangfujing pe201007160504

undefined55300569 beijing china 07 10 2020 tourists walk at wangfujing pe201007160504 / WU HONG

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

El final de les vacances provoca els mateixos laments en milions de xinesos: preus abusius, tracte sec i aglomeracions opressives. Segur que es repetiran aquest divendres, quan s’acabin els vuit dies de descans, i és probable que emergeixi de nou el debat sobre aquest sistema de tres setmanes oficials de vacances que es va instaurar fa dècades per estimular el turisme local i familiaritzar la població amb aquell exòtic concepte de l’oci. Avui només serveix perquè les vacances conjuntes de 1.400 milions de xinesos permetin els excessos impunes d’una indústria que, amb aquest mercat potencial, no necessita la fidelització. A la Xina hi ha pocs privilegis millors que feina treball que permeti regatejar el calendari oficial.   

Aquests laments seran l’enèsim símptoma que el gegant asiàtic ha recuperat la seva vella normalitat. Se succeeixen els tumults en estacions de tren, aeroports, parcs i temples quan el món es baralla amb segones onades i planeja nous confinaments. El Govern ha animat a viatjar i no ha escassejat l’entusiasme. Les reserves hoteleres superen en un 50% les de l’any anterior, les de vols són similars i s’han destinat 1.200 nous trens per absorbir la demanda. Els pronòstics oficials parlen de 600 milions de turistes, al voltant del 40% de la població total. Són un 25% menys que els de l’any passat, però els experts ho atribueixen més a la crisi econòmica que a la por del contagi.   

Quarantenes de dues setmanes

Serà un alleujament per al sector turístic després del seu any més àrid. La quarantena de dues setmanes que exigeix la Xina després de tornar de l’estranger ha impedit aquest any que la classe mitjana viatgi fins als temples xintoistes japonesos o les platges tailandeses. Una vintena de governs provincials han rivalitzat en descomptes, més d’un miler de centres turístics han obert gratuïtament les seves portes i el Govern ha ampliat les restriccions sobre l’aforament del 50% al 75%. La Torre de la Grua Groga de Wuhan s’ha imposat aquest any com a destinació més buscada a clàssics com el Parc de Disneylandia de Xangai, els guerrers de Terracota de Xian, els paisatges onírics de Guilin i les reserves de pandes de Chengdu. «Aquesta setmana no cobren els 100 iuans (12,5 euros) per entrar a la torre i, a més, volem mostrar el nostre suport als compatriotes de Wuhan després de tot el seu sofriment», assenyala Xiao Wang, empresària, a l’estació de tren de Pequín.   

La Xina fa gairebé dos mesos que no té contagis locals i les desenes de casos importats són ràpidament detectats a l’aeroport o en les dues setmanes de tancada a l’hotel. El Centre de Control i Prevenció de Malalties va aclarir en les vigílies vacacionals que els viatges domèstics no exigien cauteles especials. «Ara és impossible contagiar-se en ambients socials», va tranquil·litzar Wu Zunyou, el seu cap epidemiòleg. No preocupa que, com va ocórrer a Grècia o Croàcia, el turisme torni a importar el virus.  

Codi verd

A la Xina és obligatori mostrar el codi verd al telèfon que t’acredita com a sa per viatjar i només algunes instal·lacions turístiques exigeixen el registre previ. El metre de seguretat recomanat és quimèric en les aglomeracions però els xinesos continuen fidels a les mascaretes. 

Notícies relacionades

Pequín torna a ser aquesta setmana el gran poble que atrau els xinesos de tots els racons del país. S’avança amb dificultats per Dashilar, el carrer comercial més antic i epicentre bohemi abans que Mao liquidés els fumadors d’opi i bordells. Desemboca en la immensitat de ciment de Tiananmen i només amb fer-hi una ullada es conclou que és millor visitar la plaça un altre dia. Un passeig per l’avinguda Wangfuying, on es van aixecar els primers centres comercials de la capital, permet apreciar la riquesa dialectal del país. 

És un contrast enorme amb les vacances passades. Per la Festa de la Primavera, que aquest any va arribar a finals de gener, Wuhan acabava de ser confinada, les restriccions de moviments arribaven a tot el país i la terroritzada població s’havia tancat a casa. La irritació pel turisme de masses seran, per una vegada, una bona notícia.

Temes:

Xina Coronavirus