Rio de Janeiro suspèn el seu Carnaval del 2021 per la pandèmia

Les escoles de samba es veuen incapaces de poder celebrar les desfilades al febrer

55098373 60

55098373 60 / MAURO PIMENTEL (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Rio de Janeiro ha suspès el Carnaval del mes de febrer del 2021 a causa de la pandèmia de coronavirus. Les escoles de samba han pres la decisió d’ajornar les seves mundialment famoses desfilades, que no se celebraran per primera vegada des de principis del segle passat. «Arribem a la conclusió que l’esdeveniment ha de ser ajornat. No podem fer-ho al febrer», ha explicat a la premsa Jorge Castanheiras, president de la Lliga Independent d’Escoles de Samba (LIESA) que organitza les desfilades.

«En virtut de tota aquesta inseguretat, d’aquesta inestabilitat amb relació a la ciència i de no saber si al febrer tindrem o no una vacuna, arribem a la conclusió que el procés ha de ser ajornat», ha assenyalat Castanheira.

El dirigent ha destacat que les escoles «no tenen temps ni condicions financeres i d’organització per tornar viable les desfilades al febrer» i no ha descartat que les celebracions al sambòdrom Marqués de Sapucai es portin a terme el juny del 2021, com a solució «alternativa» sense haver de «cancel·lar-les» definitivament. També ha apuntat que per no «perjudicar» la realització del Carnaval del 2022, per temps de preparació i recursos financers, l’edició del 2021 podria realitzar-se en «un altre tipus de format menor».

Desfilades massives

El carnaval de Rio és un veritable malson per a un epidemiòleg durant una pandèmia. L’esdeveniment atrau cada any milions de turistes, a més dels locals. Multituds ballen pels carrers i acudeixen en massa a l’icònic ‘Sambòdrom’ de la ciutat per contemplar o participar en desfilades massives. A les quals s’afegeixen festes que duren tota la nit en llocs tancats.

Les escoles de samba d’elit de la ciutat, que solen passar tot l’any preparant les seves elaborades desfilades, havien dit al juliol que seria difícil organitzar l’esdeveniment per al febrer del 2021 si encara no hi havia certesa sobre una vacuna per al nou coronavirus a finals de setembre.

«És un ajornament»

«No és una cancel·lació, és un ajornament. Estem buscant una solució alternativa, una cosa que puguem fer quan sigui segur contribuir a la ciutat, però no estem prou segurs com per fixar una data», ha insistit Castanheiras.

L’anunci de LIESA s’aplica només a la competència de les escoles de samba. Les autoritats de la ciutat encara no han anunciat si es permetran els «blocos».

Xifres alarmants al Brasil

La notícia arriba després de dies d’especulacions sobre quina decisió prendrien les autoritats. El Brasil és el país amb el segon major nombre de morts en la pandèmia després dels Estats Units, i encara lluita per controlar el virus. El país ha registrat 4,7 milions d’infeccions i gairebé 140.000 morts per Covid-19.

Notícies relacionades

I tot i que la propagació del virus s’ha desaccelerat una mica des del seu rècord al juliol, les xifres continuen sent alarmantment altes al Brasil, amb una mitjana de gairebé 30.000 nous casos i 735 noves morts per dia durant les últimes dues setmanes, segons xifres del Ministeri de Salut.

Rio de Janeiro ha sigut el segon estat més afectat, després de São Paulo, el centre industrial del país. Amb 18.000 persones mortes fins ara, si l’estat de Rio fos un país, tindria la segona taxa de mortalitat més alta del món per la Covid-19, amb 104 morts per cada 100.000 habitants.