La UE i la Xina no aconsegueixen trobar la sintonia

La presidenta de la Comissió Europea adverteix que encara queda molt camí per recórrer

zentauroepp54927823 european council president charles michel  right  speaks wit200914192617

zentauroepp54927823 european council president charles michel right speaks wit200914192617 / Yves Herman

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea (UE) i la Xina no acaben de trobar la sintonia ni desembarassar el camí cap a l’acord global d’inversions que persegueixen des de fa més d’un lustre i que encara aspiren a tancar abans que acabi l’any. La cimera al més alt nivell polític, celebrada aquest dilluns per videoconferència, tampoc ha aconseguit desencallar el pacte, que a ulls de la UE requerirà molta més reciprocitat i equilibri del que Pequín està disposat de moment a oferir.

«La Xina encara ens ha de convèncer que val la pena un acord d’inversions», ha avisat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de la trobada amb el president xinès, Xi Jinping. «Queda molt per fer», ha afegit.

A la cimera, d’alguna cosa més de dues hores, també hi han assistit el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, en nom de la presidència rotatòria de la UE. «Europa necessita ser un actor, no un mer camp de joc», ha recordat el polític belga defensant una relació amb la Xina basada en la reciprocitat, la responsabilitat i la justícia. «Les paraules no són suficients. És hora de convertir-les en accions i els compromisos, en fets», ha reclamat.

Avanços insuficients

Tot i que les autoritats europees han constatat alguns avanços en els últims tres mesos –sobre el comportament de les empreses estatals, la transferència forçosa de tecnologia o la transparència en els subsidis–, encara queden qüestions importants pendents per resoldre, com l’accés al mercat xinès o el desenvolupament sostenible.

La UE tampoc està contenta amb el tracte comercial que reben les empreses europees, particularment en l’àmbit dels serveis financers, el sector digital i el comerç agroalimentari, tot i que consideren un pas important la firma, aquest mateix dilluns, de l’acord sobre indicacions geogràfiques que permetrà protegir millor productes de qualitat. «És un pas en la direcció correcta», ha celebrat la UE.

Notícies relacionades

Més enllà de les relacions econòmiques, el comerç i la reforma de l’OMC, la trobada també ha servit per abordar la situació de la Covid-19, el canvi climàtic i els drets humans a la Xina. Els dos primers assumptes no han generat una particular discòrdia i Brussel·les s’ha limitat a demanar cooperació i compromís per identificar l’origen de la pandèmia o accelerar l’avanç cap a la neutralitat climàtica. 

La qüestió dels drets humans és més espinosa. «La llei de seguretat nacional per a Hong Kong ens continua causant preocupació. S’han d’escoltar les veus democràtiques a Hong Kong, protegir els drets i preservar l’autonomia», ha exigit Michel. La UE també ha mostrat la seva inquietud pel tracte que reben les minories a Xinjiang i el Tibet, així com els activistes humanitaris i els periodistes, i ha apressat Pequín a respectar la legislació internacional i evitar una escalada de les tensions al mar del sud de la Xina.