tensió a l'exrepública soviètica

Més de 400 detinguts en la cinquena marxa contra Lukaixenko a Bielorússia

Algunes fonts xifren en més de 150.000 els participants que han intentat arribar al centre de la ciutat, acordonada per les forces de seguretat

El president bielorús té previst viatjar demà a Moscou per reunir-se amb Vladímir Purin, que li ha promès reforços policials si fos necessari

zentauroepp54906948 minsk  balarus   13 09 2020   belarus policemen detain a par200913153944

zentauroepp54906948 minsk balarus 13 09 2020 belarus policemen detain a par200913153944 / STR

1
Es llegeix en minuts
Efe

Desenes de milers de manifestants avancen pacíficament aquest diumenge cap al centre de Minsk en la tradicional marxa de protesta contra el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko. Segons mitjans locals, el gruix dels manifestants es dirigeix a la residència del mandatari per l’avinguda de la Independència, en la cinquena marxa multitudinària des que van esclatar les protestes postelectorals el 9 d’agost. Algunes fonts estimen en 150.000 els participants en la marxa, que igual com les anteriors no ha sigut autoritzada per l’Ajuntament de Minsk.

A més de la renúncia del president i la convocatòria de noves eleccions, els manifestants exigeixen l’alliberament dels membres del consell coordinador opositor, entre els quals la carismàtica Maria Kolesnikova, que es va negar a ser expulsada del país i ara es troba a la presó.

Les autoritats intenten impedir l’arribada dels manifestants al centre de la ciutat al tancar fins a set estacions de metro, inclòs Plaça Lenin i Oktiabraskaia. La policia ha informat de la detenció de 400 persones a diverses zones de la ciutat per portar banderes prohibides, en clara al·lusió a la blanc-i-vermella, el símbol de la independència del país i del moviment opositor. També han sigut detinguts els portadors de pancartes amb lemes insultants envers les autoritats.

Viatge a Moscou

La seguretat al centre de la ciutat i, en particular, la residència de Lukaixenko (palau de la Independència) ha sigut reforçada per vehicles blindats militars, mentre es poden veure tiradors d’elit desplegats al terrat de l’edifici. També han sigut acordonades altres zones cèntriques per evitar la concentració de l’oposició, que ha demanat a la comunitat internacional que condemni la repressió policial i a l’ONU que enviï una missió especial a Bielorússia per investigar les violacions dels drets humans.

Similars manifestacions tenen lloc a les principals ciutats del país, en especial les urbs situades a prop de la frontera amb Polònia i Lituània, Grodno i Brest.

Notícies relacionades

Més d’un centenar de persones ja van ser detingudes ahir, dissabte, en la marxa de dones, cosa que va ser durament criticada per la líder de l’oposició en l’exili, Svetlana Tikhanóvskaia.

Lukaixenko viatja demà, dilluns, a la ciutat russa de Sotxi per reunir-se amb el president de Rússia, Vladímir Putin, que li ha promès l’enviament de forces policials en cas de necessitat.