DESPRÉS DE LA PAUSA DE L'ESTIU

Els 'armilles grogues' reprenen les protestes a França

Les forces de seguretat han fet servir gasos lacrimògens contra els manifestants, que han incendiat mobiliari urbà a París

54886487 60

54886487 60 / ALAIN JOCARD (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de la pausa de l’estiu, els ‘armilles grogues’ reprenen les seves protestes a França. Gairebé dos anys després de les seves primeres mobilitzacions, els denominats ‘gilets jaunes’ han sortit als carrers aquest dissabte amb accions tant a París com a ciutats com Marsella, Tolosa, Lió, Lilla, Nantes, Niça, Bordeus o Estrasburg. Un ampli dispositiu policial els ha marcat des de primera hora del dia a París, on almenys 200 manifestants havien sigut detinguts a les 15.00 hores.  Les forces de seguretat han fet servir gas lacrimogen contra els manifestants, que han incendiat mobiliari urbà per dificultar el pas dels vehicles al nord-oest de París.

La Fiscalia de París ha informat que 54 dels arrestats continuen detinguts. La policia manté un ampli desplegament a la zona dels Camps Elisis i ha publicat fotografies a les xarxes socials de ganivets, màscares i un arc confiscats durant els enfrontaments amb els manifestants.

Les botigues dels Camps Elisis s’han despertat aquest dissabte completament blindades davant el temor de possibles destrosses, seguint les instruccions de la policia, que els va recomanar tancar a primera hora del matí i instal·lar protecció.

La Prefectura de Policia havia prohibit les dues marxes als voltants dels Camps Elisis i en canvi n’ha permès dues, una entre la plaça de la Borsa i la Porte de Champerret (nord-oest) i una altra entre la plaça de Wagram i la plaça de Saint-Pierre, davant de l’església del Sagrat Cor.

També s’havia convocat una manifestació a Tolosa, prohibida per les autoritats per prevenció davant el risc de contagi del coronavirus.

Recolzament de Mélenchon

El líder opositor d’esquerra, Jean-Luc Mélenchon, ha felicitat els ‘armilles grogues’ per la mobilització. «Bravo pels insubmissos presents en la manifestació dels ‘armilles grogues’», ha publicat Mélenchon a Twitter en un missatge en el qual ha apel·lat a la calma.

«Reforcem el rebuig de la violència perquè el prefecte [de la Policia de París, Didier] Lallament està esperant que hi hagi incidents per llançar la maquinària de noquejar i empresonar. Que sigui absolutament pacífica», ha apuntat.

El moviment dels ‘armilles grogues’ va sorgir a finals del 2018 arran de les protestes contra els plans del Govern del president, Emmanuel Macron, per augmentar els preus del combustible, si bé posteriorment van evolucionar cap a un moviment més ampli de rebuig de les polítiques del mandatari.

Notícies relacionades

En resposta, Macron va anunciar un paquet de mesures amb un cost de més de 10.000 milions d’euros amb l’objectiu de complir algunes de les demandes dels ‘armilles grogues’, com augmentar el salari mínim i reduir els impostos als pensionistes.

Les manifestacions d’aquest dissabte són el primer intent seriós de reprendre les protestes setmanals després de l’aturada provocada per l’estiu i la pandèmia del coronavirus.