PRINCIPIS REPUBLICANS

Macron defensa una França «indivisible» en el 150è aniversari de la República

França «no admetrà cap aventura separatista», va advertir el cap d'Estat

Un «projecte de llei contra els separatismes» veurà la llum la pròxima tardor

zentauroepp54769665 french president emmanuel macron delivers a speech a ceremon200904181658

zentauroepp54769665 french president emmanuel macron delivers a speech a ceremon200904181658 / POOL

1
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

La seguretat, la identitat i el separatisme. Entorn d’aquests tres eixos, Emmanuel Macron va construir el seu discurs dedicat al 150è aniversari de la proclamació de la III República per Léon Gambetta. Sota la cúpula del Panteó, mausoleu de les figures més representatives de França, Macron va descriure una República «fràgil i precària» la «protecció» de la qual seria indispensable. 

Coincidint amb la setmana de l’obertura del judici dels atemptats contra ‘Charlie Hebdo’, un succés que va colpejar un principi republicà essencial: la llibertat d’expressió; el president francès va assegurar que «mai hi haurà lloc [...] per a aquells que, sovint en nom d’un Déu [...] intenten imposar la llei d’un grup. No, la República, pel seu caràcter indivisible, no admet cap aventura separatista».

El dret a fer riure i la llibertat de burlar-se

Erigint-se com a pilar central del seu projecte republicà, Macron va anunciar la creació d’«un projecte de llei contra els separatismes» que hauria de veure la llum la pròxima tardor.

Notícies relacionades

Davant les veus crítiques que estimen que la llibertat d’expressió i el dret a la blasfèmia no han fet més que retrocedir en els últims anys, Macron va reivindicar el règim francès, «l’únic al món –segons les seves pròpies paraules– que garanteix la llibertat de creure o no creure». «Ser francès és defensar el dret a fer riure, la llibertat de burlar-se, de caricaturitzar», va insistir fent referència directa al setmanari satíric. 

Davant la petició de múltiples organitzacions antiracistes de retirar les estàtues que exalten el passat colonial francès, el cap d’Estat va ser concís: «Elegim França, no triem una part de la seva història».