crisi sanitària

Destituït el governador de Rio de Janeiro per ús indegut de diners per combatre la Covid-19

Wilson Witzel i la seva dona estan acusats d'integrar un grup de polítics i empresaris que es va lucrar amb la pandèmia

L'escàndol es coneix quan el Brasil voreja els 120.000 morts per coronavirus i el nombre d'infectats arriba a 3,8 milions de persones

zentauroepp53539501 rio de janeiro governor wilson witzel pauses as he speaks to200526191028

zentauroepp53539501 rio de janeiro governor wilson witzel pauses as he speaks to200526191028 / Silvia Izquierdo

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil va sumar en les últimes 24 hores 855 noves defuncions per coronavirus, amb la qual cosa el total de morts va arribar a 119.504. Amb els gairebé 39.000 casos positius d’aquest divendres, el número d’infectats ascendeix ja a 3.804.803, d’acord amb xifres oficials. Des de finals de maig, el gegant sud-americà viu una fase de certa estabilitat en la mitjana de morts, que sol rondar el miler diari, i de noves infeccions, que s’ubiquen al voltant de les 40.000 cada 24 hores. Aquest divendres la crisi sanitària va afegir un nou plec polític amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia (STJ) de suspendre en el seu càrrec per sis mesos el governador de Rio de Janeiro, Wilson Witzel, sobre qui pesa l’acusació d’haver utilitzat de manera indeguda els diners públics destinats al combat de la pandèmia en el segon estat més important d’aquest país.

Witzel, un exmilitar i advocat que va arribar al poder gràcies a l’onada ultradretana que va consagrar el president Jair Bolsonaro l’octubre del 2018, va ser denunciat per la fiscalia com a integrant d’una trama corrupta de què formava part amb la seva dona, Helena Witzel, el president de l’Assemblea Legislativa de Rio, André Ceciliano, i 17 persones més, entre ells polítics, empresaris i funcionaris públics. D’acord amb la part acusadora, Witzel, que havia assumit la promesa d’exercir la «mà dura» contra la delinqüència, al punt d’amenaçar amb el llançament de míssils contra els assentaments marginals, «va estructurar una organització criminal dins del Govern regional».

L’ombra de Bolsonaro

El governador suspès creu que darrere de la seva caiguda política hi ha Bolsonaro. El capità retirat es va convertir en el seu enemic a principis d’any, malgrat que tots dos comparteixen el mateix credo ultradretà. «És un ultratge a la democràcia», va dir Witzel. L’exmarí assegura que no hi ha proves en contra seu que l’incriminin. «Aquesta acció no té cap vessant polític», li va respondre la fiscalia i va fer referència als negocis irregulars vinculats amb la construcció d’hospitals de campanya, la compra de respiradors i medicaments. 

A hores d’ara ningú creu que Witzel sigui reposat en el seu càrrec. «La suspensió és el resultat predictible per a un Govern que ha estat lluitant durant mesos en un mar d’acusacions de corrupció. La Fiscalia estatal i la Fiscalia General investiguen frau en contractes d’emergència, realitzats sense licitació. Mentre que la gent moria sense tenir una infermeria o un llit d’uci, els fons públics van ser saquejats», va dir ‘O Globo’ en el seu editorial. El diari carioca no va passar per alt els efectes de la crisi sanitària en aquest estat, on s’han comptabilitzat 219.000 contagis i 15.900 defuncions.

Notícies relacionades

«L’escàndol de la salut va fer que el Govern fos insostenible», va assenyalar ‘O Globo’. El 10 de juny passat, l’Assemblea Legislativa va aprovar per unanimitat l’obertura d’un procés d’acusació contra Witzel, que va obtenir una ordre judicial del ministre del STJ, Dias Toffoli, suspenent la causa. Però «la decisió només va servir per posposar un resultat a hores d’ara inexorable». Per al principal diari de Rio de Janeiro, «independentment de si Witzel era responsable del pla o no, el seu Govern s’havia convertit en un focus de maldats». 

Derivacions inquietants

La corrupció administrativa és un problema de antic en aquest estat. Ja s’han arrestat quatre governadors durant els últims anys.  L’ocàs de Witzel pot tenir conseqüències més profundes. En el marc de la mateixa investigació ha sigut arrestat el president del Partit Social Cristià (PSC), Everaldo Pereira, un pastor evangelista pròxim a Bolsonaro. La proximitat va arribar a tal punt que li va tocar batejar el capità retirat a les aigües del riu Jordà d’Israel, sis anys enrere. A partir d’aquesta «conversió», Bolsonaro va iniciar un acostament ininterromput als evangelistes, els líders del qual i parlamentaris són a hores d’ara un dels recolzaments polítics més importants del president.