El control de les xarxes socials

Facebook, acusada de «promoure» la negació de l'holocaust al Regne Unit

Un informe assenyala que, al buscar informació sobre la matança jueva, un algoritme dirigeix els usuaris a pàgines similars

L'anàlisi apunta que altres xarxes socials tenen el mateix problema, però intenten posar remei al que consideren una anomalia

zentauroepp42700210 files  in this file photo taken on march 21  2018 social net191125233540

zentauroepp42700210 files in this file photo taken on march 21 2018 social net191125233540 / ERIC BARADAT

3
Es llegeix en minuts
A. Niubó

Facebook està «promovent de forma activa» la negació de l’holocaust a la seva plataforma. Aquesta és la conclusió a què han arribat els investigadors el centre d’estudis Institute for Strategic Dialogue (ISD), que es dedica a combatre l’extremisme. Denuncia que un algoritme de Facebook permet que, al buscar informació sobre el tema, dirigeixi els usuaris a altres pàgines similars. 

En total, van trobar 36 pàgines relacionades amb el negacionisme i 366.068 persones connectades de manera activa. Entre aquestes, pàgines que suggerien literatura vinculada o dedicades al gran negacionista britànic, l’historiador David Irving. Tretze d’aquestes pàgines estaven dedicades a les teories de la conspiració, nou eren d’extrema dreta, set eren antisionistes, cinc pro-Palestina, una de dreta cristiana i una islamista. 

Jacob Davey, director de la investigació, explica que «la decisió de Facebook de permetre que el contingut de negació de l’holocaust es mantingui en la seva plataforma s’emmarca en el pretext de protegir el debat històric legítim, però passa per alt la raó per la qual les persones s’involucren en la negació de l’holocaust». I prossegueix: «La negació de l’holocaust és una eina deliberada que s’utilitza per deslegitimar el sofriment del poble jueu i perpetuar el tradicional exèrcit antisemita, i quan la gent fa això s’ha de veure com un acte d’odi». 

També en altres xarxes

Els investigadors expliquen que aquest tipus de continguts també proliferen a altres xarxes socials com Reddit, Twitter i YouTube. Però, a diferència d’aquestes xarxes, que intenten erradicar-los, Facebook es nega a bloquejar-los. De fet, el juliol del 2018 el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, va reconèixer que no tenia cap intenció de fer-hi res. «Soc jueu, sé que hi ha molta gent que ho nega, fet que em sembla molt ofensiu, però no crec que ho hàgim de bloquejar perquè senzillament crec que les creences d’algunes persones són errònies». O sigui que ho permet per una qüestió de llibertat d’expressió.  

La gran majoria dels historiadors coincideixen que 11 milions de persones van ser exterminades per l’Estat alemany nazi i els seus col·laboradors entre 1933 i 1945. Els jueus van ser els que van patir més víctimes: fins a sis milions van ser assassinats en afusellaments massius, matances i camps de concentració. Fa poc Facebook va anunciar que prohibia les teories de conspiració sobre que els jueus controlen el món, però no ha volgut classificar la negació de l’holocaust com una forma de discurs d’odi, postura qualificada per l’ISD com a «ceguesa conceptual».  

«Aconseguir l’equilibri adequat entre mantenir les persones segures i permetre la llibertat d’expressió és difícil i sabem que moltes persones estan en total desacord amb la nostra posició», va dir un portaveu de Facebook en mitjans britànics. I va afegir: «Constantment estem desenvolupant i revisant les nostres polítiques i consultant amb organitzacions de tot el món per assegurar-nos que ho estem fent bé». 

 Discurs d’odi

Però, segons l’informe d’ISD, la negació de l’holocaust no hauria de tractar-se «com un simple debat sobre fets». «Aquesta percepció ignora el fet que la negació de l’holocaust és una forma de discurs d’odi antisemita, així com una forma de desinformació», afirma l’informe. 

No es tracta d’una acusació nova. El 2009, Brian Cuban, el germà del multimilionari inversor nord-americà Mark Cuban, ja va criticar Facebook per aquesta mateixa raó, per «animar i promoure l’odi». La plataforma es va limitar a respondre: «La mera declaració que l’holocaust no va existir no és una violació de les nostres regles».

Després de les declaracions de Zuckerberg el 2018, Jonathan Greenblatt, director de la Lliga Antidifamació, organització jueva que té per objectiu evitar l’antisemitisme, va dir que la negació de l’holocaust «és una tàctica d’engany intencionada, deliberada i antiga dels antisemites que és indiscutiblement odiosa, feridora i amenaçadora per als jueus». 

Continguts prohibits

Notícies relacionades

En diversos en què la negació de l’holocaust és il·legal, com Alemanya, França i Polònia, Facebook prohibeix aquest contingut. L’informe ha coincidit amb la publicació d’un comunicat de líders religiosos i activistes britànics demanant al Govern de Boris Johnson que presenti urgentment una nova legislació sobre «perjudicis ‘online’». Exigeixen que es responsabilitzi les empreses de mitjans socials del que s’hi diu. En el comunicat se cita l’escàndol pels comentaris antisemites que el raper Wiley va fer a Twitter. Després d’una investigació, va tancar el compte del músic.  

El comunicat diu que «aquests comentaris mostren la prevalença de l’odi» i acusa el Govern de no haver complert la seva promesa de presentar una legislació que protegeixi els usuaris. En resposta, un portaveu del Ministeri de l’Interior va dir: «Introduirem noves lleis per protegir els usuaris de les xarxes socials d’una àmplia gamma de danys, inclosos els delictes d’odi».