AIGÜES EN DISPUTA

La UE demana a Turquia que aturi la seva campanya a la recerca de gas

Erdogan envia una altra missió d'exploració al sud-oest de Xipre

zentauroepp54458279 this handout photograph released by the turkish defence mini200813133130

zentauroepp54458279 this handout photograph released by the turkish defence mini200813133130

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tensió entre la Unió Europea (UE) i Turquia augmenta per moments a causa de les prospeccions a la recerca de jaciments de gas al Mediterrani oriental que ha posat en marxa el Govern turc. Aquest diumenge, l’Executiu de Recep Tayipp Erdogan va anunciar l’inici d’una nova missió d’exploració en aigües disputades per Grècia que se sumaria a la posada en marxa a principis de la setmana passada. Brussel·les va demanar a Ankara que aturi les prospeccions, ja que considera que aquesta decisió «aviva més la inseguretat» a la zona i «soscava els esforços de diàleg».

Segons va difondre ahir l’agència oficial de notícies turca Anatolia, aquest dimarts partirà un nou vaixell d’investigació, el Yavuz, al costat de tres barcos de subministrament al sud-oest de Xipre, a una zona que reclamen com a zona d’exclusió econòmica tant Grècia com Turquia. La missió exploratòria s’allargarà fins al 15 de setembre. «Es recomana encaridament no entrar a l’àrea d’estudi», va avisar la Marina turca. Les autoritats grecoxipriotes van qualificar l’alerta de «nul·la i amb manca de validesa».

«Mai ens doblegarem»

Notícies relacionades

«Insto les autoritats turques a acabar amb aquestes activitats immediatament i a comprometre’s completament i de bona fe en un diàleg ampli», va manifestar l’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, en un comunicat. Borrell va considerar que enviar un altre vaixell a la zona delineada per Xipre i Egipte «aviva més les tensions i la inseguretat al Mediterrani oriental, a més de «soscavar els esforços per continuar el diàleg i les negociacions» i per aconseguir una desescalada immediata.

Els ministres d’Exteriors de la UE van debatre aquest tema a petició d’Atenes en el consell extraordinari que van celebrar divendres passat i es van plantejar la possibilitat d’imposar sancions a Turquia. Erdogan va avisar dissabte que el seu país no cedirà: «Mai ens doblegarem davant els bandits», va dir.