Crític amb la Xina

Detingut a Hong Kong el propietari del diari més crític amb Pequín

Segons alguns mitjans locals, el magnat va ser arrestat a casa seva acusat de «conspiració estrangera» sota la nova llei de seguretat nacional

jimmy-lai / periodico

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La nova llei de seguretat s’ha cobrat la seva peça més previsible i rutilant. Jimmy Lai, magnat de la premsa, ha sortit emmanillat aquest matí de la seva mansió hongkonguesa en un operatiu policial sense precedents. Dos dels seus fills i sis alts executius del seu diari, el populista ‘Apple Daily’, també han sigut arrestats. A Lai se l’acusa de col·laborar amb forces estrangeres, un delicte introduït per la llei aprovada al juliol al costat del terrorisme i la subversió i per al qual es preveuen penes de tres a 10 anys i fins i tot la cadena perpètua en els supòsits més agreujats. 

Uns 200 agents han pres després la seu del diari, a Tseung Kwan O, amb el compromís de respectar el departament editorial i els periodistes. L’entrada, retransmesa en viu pels reporters a les xarxes socials, ha concitat l’interès immediat del territori. Ha sigut la primera mesura judicial contra la premsa aprovada sota la nova cobertura legal que, segons l’opinió dels crítics, trenca el marc de llibertats de l’excolònia. 

Martell piló

Jimmy Lai és un dels líders més conspicus del moviment prodemocràtic. El seu diari, que es va popularitzar amb tafaneries sobre famosos, és un martell piló contra Pequín i el govern local des del qual s’anima a les mobilitzacions massives. Les seves pàgines solen incloure, en les vigílies de les protestes, pàgines amb consignes que molts dels participants retallen i mostren als carrers.

Notícies relacionades

Els seus llaços amb Washington s’havien intensificat en els últims mesos en reunions amb el secretari d’Estat, Mike Pompeo, el vicepresident, Mike Pence, i l’antic assessor presidencial, John Bolton. No hi ha res que irriti més Pequín que les intervencions foranes en afers que considera incondicionalment propis. 

«Senyal nou i fosc»

Durant el dia s’han sentit veus que certifiquen el final de la llibertat de premsa. L’Associació de Periodistes de Hong Kong ha reconegut que «mai hauríem pensat, fa dos o tres mesos, que una seu d’un diari podria ser registrada d’aquesta manera». L’Associació de Corresponsals Estrangers, per la seva part, ha interpretat l’operatiu com «un senyal de la nova i fosca fase d’erosió de la reputació global de la ciutat».  

Temes:

Hong Kong