Tensió a l'excolònia britànica

Hong Kong tomba les candidatures d'una dotzena d'opositors a les eleccions

El Govern de l'illa justifica la decisió en funció de la nova Llei Bàsica

zentauroepp54297530 political activist ventus lau wing hong  3rd l  speaks to me200730172149

zentauroepp54297530 political activist ventus lau wing hong 3rd l speaks to me200730172149 / TYRONE SIU

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una dotzena de candidats antigovernamentals han sigut desqualificats per a les pròximes eleccions parlamentàries a Hong Kong per haver violat la nova llei de seguretat. La llista inclou les més preeminents figures del bàndol antigovernamental, des del mediàtic jove Joshua Wong a parlamentaris en funcions com Alvin Yeung, Dennis Kwok i Kwok Ka-ki. 

El Govern illenc ha justificat la decisió per assegurar que els comicis se celebrin d’acord amb la Llei Bàsica (la miniconstitució que regeix l’excolònia) i altres lleis d’una manera «honesta, oberta i justa». També ha negat que estigui relacionada amb la censura política o les restriccions a la llibertat. 

La mesura era temuda a les files opositores. Wong havia anunciat dilluns que s’abstindria de tornar a demanar a governs occidentals que sancionin Hong Kong per evitar que la seva candidatura fos anul·lada. Ja en les hores prèvies a l’entrada en vigor de la llei de seguretat havia dissolt la seva formació política Demosisto. El Govern, no obstant, ha conclòs que Wong ha continuat planejant la interferència estrangera i perseguint l’autodeterminació.  

Els efectes de la pandèmia

L’oposició confiava a aconseguir una històrica victòria a les eleccions al Legco (Parlament), previstes per al setembre, després d’haver arrasat a les municipals de l’any passat. Alguns candidats havien revelat que utilitzarien una hipotètica majoria per tombar qualsevol proposta legislativa, nomenament o provisió pressupostària aprovada per l’Executiu, cosa que hauria convertit l’excolònia en ingovernable. El fort rebrot del coronavirus posa en dubte que es puguin celebrar els comicis.  

Notícies relacionades

La decisió arriba un dia després que quatre joves, d’entre 16 i 21 anys, fossin detinguts per defensar la independència, un dels delictes que va incloure la llei de seguretat. Els quatre joves havien dissolt l’organització secessionista Studentlocalism quan es va anunciar la imminent aprovació de la llei, que contempla penes d’entre tres i 10 anys de presó per delictes de secessió.

«La primera operació policial coordinada per fer complir la llei de seguretat nacional és un significatiu i alarmant moment per al dret d’expressió a la ciutat», va expressar Amnistia Internacional. La llei va ser aprovada per Pequín després d’haver esperat durant 23 anys que ho fes el Parlament local, tal com preveu la constitució. Aquesta llarga espera, les violentes protestes que van devastar l’excolònia l’any passat i les creixents ingerències estrangeres van empènyer Pequín a saltar-se el tràmit parlamentari local. 

Temes:

Xina Hong Kong