disturbis després de l'explosió al port

El Líban: Un mort i més de 700 ferits en l'assalt a les seus del Govern a Beirut

Militars retirats proclamen la seu del Ministeri d'Exteriors «quarter general de la revolució»

El primer ministre, Hasan Diab, anuncia eleccions anticipades com a forma per sortir de la crisi

libano / ANWAR AMRO (AFP)

libano
Demonstrators carry an injured man during a protest in Beirut, Lebanon, August 8, 2020. REUTERS/Goran Tomasevic
zentauroepp54412720 inter200808193043
zentauroepp54412816 an injured demonstrator is evacuated during a protest follow200808191535
zentauroepp54414347 topshot   lebanese security forces confront protesters durin200808203958
zentauroepp54412028 topshot   a lebanese policeman hits a demonstrator during cl200808193149

/

2
Es llegeix en minuts
Afp

Un policia mort i més de 700 persones ferides és el balanç de les protestes al centre de Beirut contra el Govern i la classe dirigent del Líban. La policia antiavalots ha llançat gasos lacrimògens contra els manifestants que han intentat travessar una barrera per arribar a l’edifici del Parlament i s’han sentit trets a mesura que creixien les protestes per la devastadora explosió d’aquesta setmana a la ciutat.

Un grup de manifestants, liderat per oficials retirats de l’exèrcit libanès, han ocupat per l’assalt el Ministeri de Relacions Exteriors a Beirut i l’han declarat «la seu central de la revolució», informa l’agència AFP. L’assalt, retransmès en directe per les televisions locals, s’ha produït mentre les forces de seguretat es concentraven a mantenir l’ordre entre els milers de libanesos concentrats per demanar explicacions per l’explosió de dimarts al port de Beirut. L’últim balanç oficial de víctimes és de 158 morts, més de 6.000 ferits i 21 persones desaparegudes.

Una de les persones que ha ocupat el Ministeri d’Exteriors a Beirut crida eslògans contra el Govern / WAEL HAMZEH  (EFE)

«Hem ocupat el Ministeri de Relacions Exteriors com a seu central de la revolució», ha anunciat el general retirat Sami Rammah en un comunicat, des de l’elegant escalinata del ministeri i davant unes 200 persones que cridaven «revolució». Els manifestants han desplegat dues enormes pancartes vermelles a l’entrada de l’edifici, feta malbé per la deflagració.

Disturbis a Beirut / JOSEPH EID (AFP)

En una es podia llegir «Beirut, capital de la revolució» i en l’altra «Beirut, ciutat sense armes». Ramah ha exhortat «els països àrabs germans, tots els països amics, la Lliga Àrab i l’ONU a considerar la nostra revolució com la veritable representant del poble libanès».

Poc després, un altre grup de manifestants va ocupar també per l’assalt la seu central de l’Associació de Bancs, al centre de ciutat, i hi van calar foc abans de ser desallotjats per l’exèrcit. «¡A baix el regne dels bancs!», cridaven els manifestants. Durant la protesta també s’ha ocupat el Ministeri de Comerç i el Ministeri d’Energia. El sector energètic és el símbol de la mala gestió dels serveis públics i la corrupció de què s’acusa a la classe política. El racionament d’energia, amb talls diaris en els subministraments, alimenta la ira de la gent  

Eleccions anticipades

Mentre els disturbis pujaven d’intensitat, el primer ministre, Hassan Diab, s’ha dirigit per televisió al país i ha anunciat la celebració d’eleccions com a forma per sortir de la crisi. Diad ha afirmat que està disposat a liderar un gabinet durant dos mesos per arribar als comicis. «Crido els partits perquè acordin el següent pas [...] Dilluns proposaré al gabinet (en la seva reunió) cridar a eleccions anticipades». 

Notícies relacionades

Diad va assumir el Govern el desembre passat després de la dimissió de Saad Hariri enmig de les protestes que van començar l’octubre contra els dirigents i el sistema sectari al Líban.

Manifestants davant un edifici oficial a Beirut / AFP

Les manifestacions d’avui a la capital libanesa es produeixen la vigília que aquest diumenge se celebri a París una videoconferència de donants en recolzament al Líban, coorganitzada per l’ONU i França.

Temes:

Líban Beirut