Restriccions a la xarxa social

Trump aviva la tensió amb la Xina prohibint les transaccions amb TikTok

La mesura entrarà en vigor en 45 dies i s'ha justificat per motius de seguretat nacional

El Senat aprova una llei per vetar l'aplicació de vídeos curts als telèfons dels funcionaris

trump-tik-tok / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Els Estats Units han llançat aquesta matinada més llenya a la pira en la qual s’estan convertint les seves relacions amb la Xina. El seu president, Donald Trump, ha aprovat per decret dos ordres executives per prohibir les transaccions amb les companyia tecnològiques xineses ByteDance, propietària de TikTok, i We Chat. En els dos casos, per motius de seguretat nacional.

Les ordres arriben dies després que el president amenacés de vetar la popular aplicació de vídeo si no ven les seves operacions al país, on té 100 milions d’usuaris, abans del 15 de setembre, cosa que ha fet que TikTok entauli converses amb Microsoft i altres companyies nord-americanes. Però potser el més greu del decret és que deixa clar que les aplicacions mòbils xineses no són benvingudes als EUA. 

La decisió de Trump arriba en el pitjor moment de les relacions amb la Xina de les últimes dècades, la mateixa setmana en què l’exprimer ministre australià, Kevin Rudd, una autoritat al país asiàtic, advertís del risc de confrontació militar entre els dos països abans de les eleccions del mes de novembre als EUA. Un escenari insospitat no fa gaire. La Casa Blanca està reaccionant amb duresa a la cada dia més assertiva política exterior Xina a les seves fronteres, des de Hong Kong alsHimàlaies  passant pel seu mar homònim, i les tensions s’acumulen en els àmbits comercial, tecnològic i diplomàtic. El mes passat l’Administració va tancar el consolat xinès de Houston després de presentar-lo com un niu d’espionatge. 

Tot això arriba en plena campanya electoral, en la qual Trump ha tornat a convertir la Xina enl’espantall  responsable de bona part dels problemes del país, des delcoronavirus  fins a la desindustrialització, una carta que li va donar excel·lents resultats fa quatre anys.  I també el mateix dia en què el Senat aprovés una normativa per prohibir als funcionaris públics que instal·lin TikTok als seus telèfons. «L’expansió als EUA de les aplicacions mòbils desenvolupades i propietat de companyies xineses continua amenaçant la nostra seguretat nacional, política exterior i economia», diu el decret en un clar cop de porta a la indústria de Pequín.

Allà s’estipula que les dades que TikTok i WeChat (utilitzada principalment amb expatriats xinesos) recullen dels seus usuaris podrien ser utilitzades pelPartit Comunista Xinès per accedir a informació personal i comercial nord-americana. Una cosa que, segons afegeix, podria potencialment fer-se servir per «subornar» funcionaris o espiar empreses. 

Notícies relacionades

D’acord amb el ‘Wall Street Journal’, TikTok recull les localitzacions dels seus usuaris i les seves adreces informàtiques, el seu historial de recerques i els missatges que intercanvien a la plataforma, molt semblant al que fan moltes altres aplicacions. «No he vist cap prova que la Xina tingui accés a les dades de TikTok o de qualsevol amenaça interna en el seu codi», deia dimecres a aquest diari Daniel Castro, vicepresident de la Information Technology and Innovation Foundation, amb seu a Washington. «Això no significa que no existeixi, però ni els EUA ni altres països l’han identificat». 

Les ordres presidencials no començaran a aplicar-se finsd’aquí 45 dies, després que venci el termini atorgat a TikTok perquè vengui les seves operacions als EUA. Si bé el seu llenguatges és bastant vague respecte a les transaccions que es prohibiran, no es descarta que es vegin obligades a desaparèixer de les botigues d’aplicacions de Google i Apple. La decisió de Trump podria generar represàlies per part de la Xina, cosa que contribuiria a pertorbar encara més el mercat tecnològic.