Johnson posposa al 15 d'agost part de la desescalada pel repunt del virus

Precisament aquest divendres el Govern ha imposat noves restriccions selectives a bona part del nord d'Anglaterra

jmexposito54124535 britain s prime minister boris johnson speaks during questio200717190823

jmexposito54124535 britain s prime minister boris johnson speaks during questio200717190823 / UK Parliament Jessica Taylor

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va posposar aquest divendres de l’1 d’agost «fins almenys el 15» la pròxima fase del seu pla de desescalada a Anglaterra, que incloïa la reobertura de casinos, pistes de patinatge i petits banquets de casament, després de detectar-se un repunt del virus. 

En una roda de premsa amb el metge assessor, Chris Whitty, el cap del Govern va assenyalar que segueix vigent l’opció d’anar a treballar «si es compleixen les condicions de seguretat» i que les persones vulnerables puguin sortir al carrer per primera vegada si el seu doctor ho aconsella. 

Johnson va afirmar que s’ha d’actuar ara després que l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS) detectés un repunt de la Covid «en la comunitat», amb una prevalença d’un contagi per cada 1.500 persones, al marge del que també es viu als hospitals i a les residències. 

És una «llum d’alerta» que el Govern «no pot ignorar», va dir el líder conservador, que va apuntar que el virus «avança ràpidament a Àsia i Llatinoamèrica» i també «alguns dels nostres amics europeus tenen dificultats per controlar-ho». 

Des del 8 d’agost, obligatòries les mascaretes

Johnson va indicar, que a part de «posar en pausa» la reobertura de llocs «de risc», a partir del 8 d’agost es farà obligatori l’ús de mascaretes en recintes tancats com museus, cines i llocs de culte, a més de botigues, on ja és obligació. 

Per la seva banda, Whitty va mantenir que «és incorrecte» pensar que es pot reobrir la societat i mantenir controlat el virus, i va admetre que és possible que s’hagi arribat «al límit» del que pot estar obert sense risc d’augmentar de manera exponencial la prevalença. 

Restriccions al nord

El «fre» al pla de desescalada, en paraules de Johnson, es coneix després que ahir a la nit l’Executiu anunciés a Twitter la imposició a partir d’avui d’una nova restricció en bona part del nord d’Anglaterra, que impedeix visitar persones a les seves llars. 

En declaracions a la BBC, el ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha defensat les mesures, a l’assenyalar que, segons les dades de rastreig de contagis, la major part de la transmissió del virus, més actiu en aquesta part del territori anglès, es produeix «entre llars que es visiten entre elles i gent que visita parents i amics». 

La directriu significa que els habitants de ciutats com Manchester i la seva àrea metropolitana i els comtats d’East Lancashire i part de West Yorkshire no podran reunir-se ni a casa ni al jardí, però sí que podran anar a pubs i restaurants sempre que no es barregin amb altres grups de persones. 

Hancock va reconèixer que la mesura suposa un cop per a la comunitat musulmana, que es preparava per celebrar en família la festivitat d’Eid al-Adha aquest cap de setmana. 

Confinament selectiu

El secretari general del Consell Musulmà de la Gran Bretanya, Harun Khan, ha criticat que la iniciativa s’hagi comunicat amb tan poca antelació i va apuntar que «és com dir a la gent a la Nit de Nadal que no pot visitar la seva família per Nadal». 

Juntament amb la iniciativa al nord anglès, es mantenen un bon nombre de restriccions, incloses les visites entre llars, a la ciutat de Leicester, al centre d’Anglaterra, que està sotmesa a un confinament selectiu des de fa un mes. 

Notícies relacionades

A la resta d’Anglaterra i els territoris d’Irlanda del Nord, Escòcia i Gal·les hi ha un desconfinament relatiu, si bé s’avisa que s’ha d’estar alerta perquè es percep un segon brot del virus a Europa. 

Això ha fet que l’Executiu de Johnson imposi una quarantena als viatgers arribats des d’Espanya, davant el repunt del virus en algunes zones d’aquest país, i no descarta fer el mateix amb altres territoris.