CURSA A LA CASA BLANCA

El Govern de Trump pacta el replegament federal a Portland

Tot i que hi ha dues versions sobre el calendari de retirada, deixaran a les forces locals vigilar el tribunal federal

El president adverteix que enviarà militars de la Guàrdia Nacional «si el problema no es resol localment»

zentauroepp53583889 police officers walk enveloped by teargas in portland  frida200530173926

zentauroepp53583889 police officers walk enveloped by teargas in portland frida200530173926 / Dave Killen

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Després de setmanes de tensió creixent pel desplegament d’agents federals a Portland ordenat per Donald Trump s’obre un buit l’esperança de desescalada. És fràgil, i així s’ha encarregat de recordar-ho el mateix Trump en un missatge carregat d’amenaça. Alhora, representa un inesperat pas enrere del president, que en una campanya de reelecció que se li complica pel rebuig de la seva resposta a la pandèmia de coronavirus i a les protestes racials a tot el país desencadenades després del cas de George Floyd ha tractat de fer central en el debat nacional un discurs de «llei i ordre», tot i que sigui amb un alarmant experiment autoritari i de clars components electoralistes on mira de vincular els demòcrates amb l’«anarquia» i el «caos».

Aquest dimecres la governadora demòcrata d’Oregon, Kate Brown, ha anunciat que ha arribat a un acord amb l’Administració per a la retirada de les forces federals de la principal ciutat de l’estat. Aquestes van arribar a mitjans de mes per protegir un tribunal federal que durant dos mesos de protestes continuades per la justícia racial, majoritàriament pacífiques, havia tornat epicentre de les tensions a les nits.

Les agressives i controvertides tàctiques dels agents, incloent-hi arrestos per agents no identificats en cotxes tampoc marcats, han contribuït a intensificar els enfrontaments a la ciutat. Han propagat també a altres urbs les protestes per la deriva autoritària de Trump i per un desplegament federal que han rebutjat les autoritats demòcrates locals, que demanaven al president que els deixés manejar les manifestacions.

Discrepàncies al calendari

L’acord ha sigut negociat per Brown amb el vicepresident Mike Pence i altres membres de l’Administració. Ha sigut confirmat també pel secretari en funcions de Seguretat Nacional, Txad Wolf. I tot i que hi ha discrepàncies en quan i en quines condicions es produirà el replegament, el més segur és que a partir d’aquest dijous seran forces estatals i locals les que tornaran a encarregar-se principalment de la seguretat del tribunal federal.

Segons Brown, els federals marxaran de la ciutat poc després. Wolf, en canvi, ha dit que només se n’aniran «en cas que les circumstàncies sobre el terreny millorin significativament».

Trump amenaça amb la Guàrdia Nacional

En un acte a Texas, Trump ha assegurat que les autoritats locals «tenen molt poc temps per resoldre el seu problema». I ha amenaçat no ja de tornar a desplegar agents federals si continuen els assalts a instal·lacions federals o estàtues i monuments, sinó amb escalar la situació desplegant militars de la Guàrdia Nacional. És una cosa que ja va fer a Minneapolis i a altres ciutats al juny quan van començar les protestes per la mort de Floyd, un home negre, en mans d’un policia blanc.

Notícies relacionades

El retorn del control a les autoritats locals no és garantia que la situació s’hagi de calmar. Aquests cossos de policia locals també han utilitzat agressives tàctiques contra manifestants, incloent-hi els pacífics, i no només a Portland. Aquest dimecres a Nova York l’alcalde Bill de Blasio criticava la seva policia per un arrest fet durant una manifestació per agents de paisà en un cotxe sense identificar.

Més desplegaments contra el crim

També aquest dimecres el Departament de Justícia de Trump ha anunciat que amplia l’Operació Llegenda, per la qual agents federals estan anant a ciutats en les quals s’han disparat els tirotejos i morts per armes de foc per col·laborar amb les autoritats locals. Va començar a Kansas City, s’hi van sumar després Chicago i Albuquerque i aquest dimecres s’ha anunciat que s’expandirà a Milwaukee, Cleveland i Detroit.