LA HISTÒRIA D'UN CONTAGI

Una sola font va expandir el coronavirus en el creuer 'Diamond Princess'

Els 700 contagis del barco procedien de la mateixa mutació del virus, possiblement d'una sola persona

52160458 59

52160458 59 / KAZUHIRO NOGI (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Una única introducció del coronavirus en el creuer japonès ‘Diamond Princess’ va generar els 697 contagis i les 7 morts que van ocórrer al barco. Una sola persona (o un grup petit com un nucli familiar) va portar al barco un coronavirus gairebé idèntic al de Wuhan.

Aquest es va contagiar a grans grups de viatgers en esdeveniments col·lectius que es van celebrar en el creuer abans de la quarantena (com sopars, vetllades o balls), així com en contactes personals (per exemple, entre companys de camarot) abans i després.

Aquest és el quadro d’aquest brot que emergeix d’un estudi publicat a la revista ‘PNAS’ i basat en l’anàlisi genètica exhaustiva del virus present a les mostres nasals de 73 viatgers infectats en el creuer.

El del ‘Diamond Princess’ va ser un dels primers brots massius de coronavirus. Un viatger de 80 anys va tenir tos a partir del 23 de gener i va desembarcar a Hong Kong, on li van diagnosticar la Covid-19 l’1 de febrer. Entre el 3 i el 19 de febrer, 3.600 viatgers van viure la kafkiana experiència d’estar confinats als seus camarots al port de Yokohama.

Ancestre únic

Els autors del treball van aconseguir la seqüència completa de l’ARN dels virus de 73 passatgers, des d’unes mostres preses entre el 15 i el 17 de febrer. El més impactant és que totes comparteixen una mateixa mutació. Això implica que tots els virus presents al barco venen d’un únic «ancestre», present en una persona o un petit grup que el van introduir al barco. A més, aquest virus és gairebé idèntic al de Wuhan, cosa que suggereix que va venir d’algú que va ser allà, o almenys que va estar en contacte amb algú d’allà.

L’estudi ha analitzat només un 10% dels infectats, així que teòricament és possible que altres viatgers introduïssin altres virus. No obstant, això és «summament improbable, ja que la mateixa mutació es troba en el 100% de les mostres seqüenciades», segons Jordi García-Fernàndez, catedràtic de genètica de la Universitat de Barcelona (UB), que no participa en l’anàlisi.

«L’estudi no afirma que qui va introduir el virus fos el senyor que va desembarcar a Hong Kong, però els temps són coherents amb aquesta hipòtesi, o que fos algú sense símptomes que pugés amb ell», comenta Gemma Marfany, professora de Genètica de la UB.

A partir de la introducció, el virus es va propagar per grups. Així, 29 persones comparteixen un virus idèntic a l’inicial, mentre que cinc presenten un que té una mutació més i sis persones més, un amb dues mutacions més.

La mutacions ocorren naturalment als virus a un ritme determinat i permeten identificar-ne l’evolució temporal. Llavors, el quadro suggereix que el virus va anar saltant d’un grup a l’altre en esdeveniments col·lectius, com per exemple compartir taula en un menjar. De fet, els grups de contagi no corresponen a grups que s’allotgessin en una àrea específica del creuer.

Notícies relacionades

Trenta-tres viatgers més van tenir virus estretament relacionats amb l’inicial, però amb mutacions diferents a la dels grups i diverses en cada persona. Això apunta a contagis individuals, que van poder ocórrer també després de la quarantena. En alguns casos s’ha comprovat que corresponien a persones que compartien camarot.

La quarantena del ‘Diamond Princess’ va aixecar polèmica i fins i tot es va plantejar que pogués empitjorar el contagi. Però els autors de l’estudi, tots japonesos, la justifiquen. Les seves troballes suggereixen que va aturar els contagis de grup i va reduir la dimensió del brot, en un moment en què desembarcar els passatgers i aïllar-los tots a terra hagués sigut gairebé impossible. Marfany i Garcia-Fenàndez coincideixen amb aquesta anàlisi.